Katastroofiline viinamarjasaak kergitab veini hinda kuni kolmandiku võrra (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veinikasvataja Chablis (Prantsusmaa) püüdis eelmise aasta aprillis päästa, mis päästa annab ja soojendada viinamarjaistandust.
Veinikasvataja Chablis (Prantsusmaa) püüdis eelmise aasta aprillis päästa, mis päästa annab ja soojendada viinamarjaistandust. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP/Scanpix

Maailma olulisemates viinamarjapiirkondades, Itaalias, Prantsusmaal ja Hispaanias, valitsenud äärmiselt ebasoodsa ilma tõttu oli eelmise aasta veinitoodang enam kui poole sajandi kehvim.

Rahvusvaheline viinamarja ja veiniorganisatsioon (OIV) teatas teisipäeval, et 2017. aasta kahanes globaalne veinitoodang eelmisel aastal kaheksa protsenti  247 miljoni hektoliitrini. Üks hektoliiter on ekvivalentne 133 standardse veinipudeliga, mis tähendab, et eelmisel aastal toodeti 2,9 miljardit pudelit veini vähem kui üle-eelmisel. Nii väike oli veinitootmine viimati 1961. aastal.

Veinipiirkondades hävitas saaki nii liiga külmad kui ka liiga kuumad ilmad, mis tabasid teiste hulgas ka piirkondi, kus valmistatakse suurtes kogustes mõistliku hinnaga veine, mida müüakse peamiselt supermarketites.

«Need (2017. aasta) veinid hakkavad tulema turule nüüd ja mida odavamad veinid, seda suurem on hinnatõus,» ütles ajalehele The Guardian veinikauplemisettevõtte Berry Bros & Rudd tegevjuht Dan Jago. «Pino grigio, Hispaania punaste ja muude taoliste veinide hind kerkib 10 kuni 30 protsenti ja küsimus o,n kui palju lisavad veel jaemüüjad,» lisas ta.

Prantsusmaa suurima veinipiirkonna Bordeaux veininõukogu teatas veebruaris, et sealne viinamarjasaak kahanes 40 protsenti.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles