Sundby jääb dopingukaristuse tõttu ilma tähtsast Norra auhinnast

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Martin Johnsrud Sunby oli favoriit teenimaks 2018. aasta Holmenkolleni medalit. Tegu on kõige suurema tunnustusega, mida Norra suusaspordis välja antakse. Ometi võidab auhinna hoopis rootslanna Charlotte Kalla.

Holmenkolleni medali laureaadi määramisel võetakse arvesse nii rahvusvaheliste võistluste kui ka Holmenkollenis peetud võistluste tulemusi. Tegu ei ole puhtalt sportliku auhinnaga, sest autasu määramiseks on olemas vastav komitee, kes lõpliku otsuse teeb.

Sel aastal pidanuks TV2 teatel Holmenkolleni medali võitma Sundby, kuid tema 2016. aastal teenitud dopingukaristuse tõttu otsustati medal anda hoopis Kallale.

Medalit välja andva Skiforeningeni peasekretäri Erik Eide sõnul on Holmenkolleni medal eelkõige aumedal ning see on ka põhjus, miks Sundby auhinna vääriliseks ei osutunud.

«Eks komiteel on oma juhiseid, mida järgida. Minul ei jää muud üle, kui uuel hooajal endast taas parim anda. Muidugi oleks lahe olnud, kui mind oleks medaliga tunnustatud. Mäletan siiani, kui Eldar Rønning selle tunnustuse teenis. See on tõesti suur asi,» kommenteeris Sundby.

Eide sõnul võetakse lisaks tulemustele arvesse ka seda, kas sportlane on eeskujuks teistele. «Sundby sellesse kriteeriumisse ei mahtunud,» ütles ta.

Sundy ei soostunud vastama küsimusele, kas talle tehti otsusega liiga. Küll aga ütles ta, et kindlasti ei ole ta halb eeskuju.

Seega teenivad 2018. aasta Holmenkolleni medali hoopis murdmaasuusataja Kalla ja Norra kuninga Olav V teine tütar printsess Astrid. «Kalla on suurepärane eeskuju ning tal on ette näidata ka sportlikud tulemused. Medali teenib ka printsess Astrid. Ta on rohkem kui 70 aastat tribüünidel suusatamisele kaasa elanud. See on suur asi!» ütles Eide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles