Toompeal toimub otsedemokraatia taastamist toetav meeleavaldus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss
Toompea loss Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Esmaspäeval korraldab otsedemokraatia edendamise sihtasutus Terve Rahvas Toompeal riigikogu ees meeleavalduse rahvaalgatuse õiguse taastamiseks.

Meeleavaldus leiab aset sümboolselt 12. märtsil ehk 1934. aasta riigipöörde aastapäeval, kuna just selle sündmuse mõjul läks kaotsi nii 1920. kui ka 1933. aasta põhiseadustega tagatud rahvaalgatuse õigus, mis andis kodanikele võimaluse algatada seaduseelnõusid ja vajadusel ka rahvahääletusi, nii uute seaduste vastuvõtmiseks kui ka riigikogus vastuvõetud seaduste tühistamiseks, seisab ürituse korraldajate pressiteates. 

SA Terve Rahvas nõukogu esimehe, ajaloolase Jaak Valge sõnul on rahvaalgatuse õiguse taastamine äärmiselt oluline selleks, et rahvas saaks reaalselt toimida kõrgeima riigivõimu kandjana, nagu põhiseaduses sätestatud.

Valge hinnangul pole põhjust karta, et rahvaalgatuse õigus ohustaks esindusdemokraatiat või vähemuste õigusi. «Otsedemokraatia, nii nagu me seda mõistame, ei asenda, vaid täiendab esindusdemokraatiat. Targalt seatud referendumikünnised ei lase sündida juhuslikke, protestimeeleoludest ajendatud otsuseid.»

«Võimalus rahvaalgatuse korras referendumeid korraldada pidurdaks poliitikute võõrandumist, sest sel juhul on neil teada, et pole võimalik läbi viia poliitikat, mis on suunatud provotseerivalt enamuse tahte vastu. Samuti ergastab võimalus algatada referendumeid kodanikuühiskonda. Ning referendumil osalemine ei tähenda ainult «ei» või «jah» vastuse andmist, vaid ka seda, et mõtleme endale küsimuse selgeks, tunnetame end ühiskonna osana,» selgitas Valge. 

Meeleavaldusel astuvad sõnavõttudega üles mitmed tuntud inimesed, teiste hulgas ka mitmed rahvaalgatuse õiguse taastamist pooldavad parlamendiliikmed. Teiste seas saavad sõna Joonas Laks, Jaak Valge, Indrek Tarand, Kai Künnis-Beres, Peeter Ernits, Martin Helme, Artur Talvik, Toomas Alatalu, Markus Järvi, Maarja Lõhmus, Art Johanson, Rea Raus ja Varro Vooglaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles