Video: Saksa kurdid läksid politseiga kähmlema (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõjategevuse vastaste kurdide meeleavaldus Düsseldorfi lennujaamas.
Türgi sõjategevuse vastaste kurdide meeleavaldus Düsseldorfi lennujaamas. Foto: BRITTA RADIKE/AFP/SCANPIX

Saksamaal Düsseldorfi lennujaamas läksid täna Türgi Afrini sõjaoperatsiooni vastu meelt avaldanud kurdimeelsed protestijad kähmlema türklaste ja politseinikega, mitu inimest sai viga.

Politsei kasutas pipragaasi mõnede protestijate vastu, kes avaldasid meelt Põhja-Süürias Afrinis vältava Türgi sõjaoperatsiooni Oliivioks vastu.

Nädalavahetusel toimus Saksamaal mitu kurdi meeleavaldust, kuid Düsseldorfi lennujaamas puhkes vägivald ning mitu inimest sai viga, ütles föderaalpolitsei.

Sotsiaalmeedias avaldatud piltidelt oli näha meeleavaldajaid hoidmas silti, milles kuulutati: «Afrinist on saamas meie Vietnam - me seljatame fašismi».

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas puhastada Afrinist kõik kurdi üksused. Türgi sõdurid ja nendega liidus olevad Süüria mässulised on linnast vaid mõne kilomeetri kaugusel.

Lisaks sarjas Erdoğan sarjas NATO-t ja tegi alliansile etteheite, et see ei toetanud Türgi pealetungi Põhja-Süürias.

«Kuule, NATO! Arvestades Süürias toimuvat, millal te tulete ja olete meie kõrval?» küsis Erdoğan Bolu linnas oma toetajatele tehtud avalduses.

«Terrorirühmitused ahistavad meid meie piiril pidevalt. Kahjuks pole senini tulnud ühtegi positiivset sõna või häält,» lausus ta.

Erdoğan kritiseeris Washingtoni kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) relvastamise eest. Tema väitel on YPG saanud 5000 veokit ja 2000 kaubalennuki jagu relvi.

«Kas see on sõprus? Kas see on NATO ühtsus?» küsis president hiljem peetud kõnes. Ta tõi esile, kuidas Türgi toetas allianssi, kui osales selle operatsioonides Afganistanis ja mujal. «Kas me pole NATO liige?» küsis ta.

Ankara peab YPG-d Türgi keskvõimu vastu sõdiva Kurdistani Töölispartei (PKK) haruks ja terroristideks, kuid YPG on ühtlasi USA üks tähtsamaid liitlasi võitluses islamistlike äärmuslaste vastu Süürias.

Huvide lahknevus tekitab pingeid ühelt poolt Türgi ja teiselt poolt USA ja NATO Euroopa liikmesriikide vahel.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles