Kaks sikku purdel Lähis-Ida moodi

Andrei Liimets
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Ziad Doueiri võõrkeelsele Oscarile kandideerinud film «Solvang»
Režissöör Ziad Doueiri võõrkeelsele Oscarile kandideerinud film «Solvang» Foto: outnow.ch

Liibanoni teatakse Eestis ennekõike kui riiki, kus asub Bekaa org ja mida ei kipu esimeseks jalgrattamatka sihtkohaks valima. Liibanoni kino seevastu enamikule vaevalt midagi ütleb. Vaatamata sealse filmikunsti pikale ajaloole on rahvusvahelise menuni jõudnud käputäis filme. Rootsi «Ruudu», Venemaa «Armastuseta», Ungari «Ihust ja hingest» ning lõpuks kuldmehikese koju viinud Tšiili «Fantastilise naise» kõrval nomineeriti sel aastal parima võõrkeelse filmi Oscarile aga just Liibanonist pärit kohtudraama «Solvang».

«Solvangut» kannavad tugevad rollid Adel Karamilt ja Veneetsia filmifestivalil parima näitlejana premeeritud Kamel El Bashalt. Mõlemad mehed põlevad minevikuarmide tõttu ennekõike sissepoole ega oska kogunenud pingeid muudmoodi väljendada kui rahvusluse pinnal lärmi lüües. Eks anna siit üksjagu paralleele tõmmata ka eestlastega. Milliseid, selgub filmi vaadates ja arvustust lugedes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles