Vikerraadio korraldab emakeelepäeva e-etteütluse võistluse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etteütlus.
Etteütlus. Foto: Elmo Riig.

Emakeelepäeval, 14. märtsil korraldab Vikerraadio taas e-etteütluse võistluse. E-etteütlus toimub nagu alati Vikerraadio kodulehel, kuid tänavuse uuendusena on oodatud ka käsitsi kirjutatud tööd ning fotod etteütluse tegemisest.

Etteütlus kõlab raadioeetris kolmapäeval, 14. märtsil kell 10.30. Kuulajail tuleb tekst kirjutada etteütluse aknasse, mis ilmub Vikerraadio kodulehele vikerraadio.err.ee sama päeva hommikul. Kõige kiiremini täiesti korrektse teksti saatnud kuulajad on võitjad.

Arvesse lähevad kõik enne kella 11 saabunud etteütlused. Kolmapäevase «Huvitaja» saate alguses, kell 10.05, antakse kirjutajatele veel viimaseid juhiseid ning räägitakse levinumatest keelevigadest. Stuudios on Merilin Aruvee ja Priit Kruus etteütluse meeskonnast, saatejuht on Meelis Süld.

E-etteütluse võitjad selguvad viies kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Kõik osalejad kirjutavad sama teksti, kuid lisaks üldvõitjale premeeritakse eraldi kategooriate võitjaid ja kõikide osalejate vahel loositakse samuti välja auhindu. Lisaks antakse eriauhind parimale nutiseadmega kirjutajale.

Tänavuse uuendusena on võimalik oma etteütlus tuua raadiomajja ka paberil (kuni kella 11.30-ni aadressile Gonsiori 21). Käsitsi kirjutatud teksti võib ka üles pildistada ja saata aadressile viker@err.ee. Palume lisada ka oma kontaktandmed.

Algselt ühekordse projektina mõeldud e-etteütlus toimub juba 11. korda, sellest on saanud traditsioon ning üks emakeelepäeva oodatumaid sündmusi. Kümne aasta jooksul on Vikerraadioni jõudnud ligi 30 000 etteütlust. Paljud koolid on võtnud e-etteütluse emakeelepäeva tähistamise programmi. E-etteütlus kandideerib ka 2017. aasta keeleteo auhinnale.

Etteütluse meeskond kutsub kõiki koole, töökollektiive, sõpruskondi, aga miks mitte ka üksikkirjutajaid saatma meile pilte etteütluse kirjutamisest aadressile viker@err.ee.

2018. aasta e-etteütluse teksti koostavad:

  • Triin Toome-Hosman, Türi Ühisgümnaasiumi ja Rocca al Mare Kooli Vodja Individuaalõppekeskuse eesti keele õpetaja
  • Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja
  • Maris Jõks, Postimehe keeletoimetaja-korrektor
  • Merilin Aruvee, TLÜ emakeeledidaktika lektor
  • Maire Raadik, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja
  • Priit Kruus, eesti kirjanduse uurija ja kirjandusõpetaja, TLÜ Haridusinnovatsiooni keskuse didaktik, Vikerraadio "Keelesäutsu" üks autoreist.

E-etteütlust korraldavad Vikerraadio, Eesti Emakeeleõpetajate Selts ja Eesti Keele Instituut. Auhinnad on välja pannud Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Keele Instituut, Rahva Raamat ning raamatupood Apollo.

E-etteütluse koordinaator on Laura Teder, kontakt laura.teder@err.ee, 56 618 068

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles