Video ja galerii: meeleavaldajad nõudsid Toompeal rahvaalgatuse õigust (7)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõuna ajal kogunesid riigikogu ette meeleavaldajad, kes nõuavad rahvaalgatuse õiguse taastamist. 

Meeleavalduse korraldanud sihtasutuse Terve Rahvas sõnul otsustati protest korraldada täna, sest 12. märtsil 1934. aastal toimunud riigipöörde järel läks kaotsi nii 1920. kui ka 1933. aasta põhiseadustega tagatud rahvaalgatuse õigus.

SA Terve Rahvas nõukogu esimehe, ajaloolase Jaak Valge sõnul on rahvaalgatuse õiguse taastamine äärmiselt oluline selleks, et rahvas saaks reaalselt toimida kõrgeima riigivõimu kandjana, nagu põhiseaduses sätestatud.

Valge hinnangul pole põhjust karta, et rahvaalgatuse õigus ohustaks esindusdemokraatiat või vähemuste õigusi. «Otsedemokraatia, nii nagu me seda mõistame, ei asenda, vaid täiendab esindusdemokraatiat. Targalt seatud referendumikünnised ei lase sündida juhuslikke, protestimeeleoludest ajendatud otsuseid.»

«Me ei pea tundma, et kuskil keegi meie tahte vastaselt suunab meid sinna, kuhu me ei taha liikuda. Isegi kui mõni otsus ei ole meile kõige meelepärasem, on sellega kergem leppida siis, kui teame, et nõnda on tahtnud meie ühiskonna enamus. Otsedemokraatia elemendid töötavad kõige paremini väikeses, paindlikus, kõrge sotsiaalse kapitali ja poliitilise kultuuriga ühiskonnas, ning ka loovad sellist ühiskonda,» toonitas Valge ja lisas, et just sellist Eestit nad soovivad.

Teiste seas astusid meeleavaldusel sõnavõttudega üles seas Joonas Laks, Jaak Valge, Indrek Tarand, Kai Künnis-Beres, Peeter Ernits, Martin Helme, Artur Talvik, Toomas Alatalu, Markus Järvi, Maarja Lõhmus, Art Johanson, Rea Raus ja Varro Vooglaid.

SA Terve Rahvas plaanib ka järgnevatel aastatel 12. märtsil riigikogu ette koguneda ja rahvaalgatuse õiguse taastamist nõuda. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles