VTA pidas kinni 20 tonni riknenud siirupit (4)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi. Illustreeriv foto.
Mesi. Illustreeriv foto. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/Press Association Images

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) pidas Muuga piiripunktis kinni umbes 20 tonni tundmatut kaupa, mis importija andmetel oli mesi, kuid vastavuse kontrolli järgi osutus siirupiks.

VTA pressiesindaja Martin Altraja sõnul avastati kaup tavapärase toidukontrolli tulemusena. Konteiner jõudis Muuga sadamasse juba möödunud aasta 27. augustil, kuid puuduliku dokumentatsiooni tõttu jäi see sinna seisma. Kolm kuud hiljem esitas importija dokumendid, mille põhjal pidanuks konteineris olema mesi, kuid kontrolli käigus selgus, et markeeringul on toote nimeks «Rice fructose Syrup» ehk riisifruktoosisiirup. 

VTA teatel oli küsitav ka toote päritolu – päritoluriigiks oli dokumentatsioonis märgitud Ameerika Ühendriigid, kuid markeeringul oli kauba päritolumaaks märgitud Hiina. Samuti ei ühtinud toote dokumentidejärgne ja tegelik kaal. Lisaks oli kauba säilivusaeg lõppenud juba augustis 2014. 

«Algsete dokumentide järgi oli kaup ette nähtud Poola ettevõttele,» lisas Altraja.

Kuigi tavapäraselt on sellises olukorras importijal kohustus saadetis päritoluriiki tagasi saata või hävitada, ei olnud puuduliku päritolu ja dokumentatsiooni tõttu võimalik kaupa tagasi saata ning see tuli hävitada. Kuna importija VTA ettekirjutust ei täitnud, hävitas saadetise amet ise. Kaup veeti Muuga sadamast Tallinna prügilasse, kus sellest sõideti üle 40 tonni kaaluva pressiga ja tasandati. Kulud nõutakse sisse importijalt.

«Selline juhtum, kus dokumentide järgi on kaubaks mesi, kuid märgistuse järgi on tegemist siirupiga, oli meie praktikas esmakordne,» kommenteeris Altraja. «Üldiselt esineb taolisi juhtumeid väga harva, viimasel ajal midagi taolist esinenud ei ole.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles