Tillerson: USA pole Põhja-Korealt tippkohtumise osas otsest vastust saanud (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson.
Rex Tillerson. Foto: Toby Melville/AP/Scanpix

USA ei ole saanud endiselt otsest vastust Põhja-Korealt pärast Pyongyangi tehtud ettepaneku vastuvõtmist pidada kahe riigi tippkohtumine, ütles Ühendriikide välisminister Rex Tillerson esmaspäeval ja manitses kannatlikkusele.

«On vaja teha mitu sammu nende arutelude asukoha ja ulatuse kokku leppimiseks. Me ei ole Põhja-Korealt otsest vastust saanud, ehkki loodame midagi kuulda,» ütles Tillerson Nigeeria pealinnas Abujas.

«Kõik need on küsimused, millele inimesed ootavad pingsalt vastuseid. Ütleksin "olge kannatlikud,» lausus ta.

Tillersoni sõnul peab enne USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea riigijuhi Kim Jong-uni kohtumist aset leidma palju samme ja kogu protsess on «varajases faasis».

Välisminister rõhutas, et tähtis on pidada poolte esialgseid arutelusid «vaikselt».

Soul teatas 6. märtsil, et Pyongyang on teinud ettepaneku pidada USA-ga julgeolekutagatiste eest kõnelusi tuumarelvadest loobumise üle ja on nõus peatama läbirääkimiste ajaks raketikatsetused. Pyongyang oli eelnevalt nõustunud pidama aprillis tippkohtumise Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini vahel.

Päev varem Põhja-Koread külastanud ja Kimiga kohtunud Lõuna-Korea ametnike sõnul ütlesid režiimi kõrged ametnikud neile, et Põhja-Koreal pole põhjust tuumarelvi omada, kui kõrvaldatakse sõjaline oht riigile ja tagatakse riigi julgeolek.

USA president Donald Trump teatas 8. märtsil pärast kohtumist Lõuna-Korea eriesindajatega, et võttis vastu Kimi kutse pidada tippkohtumine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles