Fotolugu: kunagist inimliku jõhkruse pealinna Norilskit täidab nüüd inimlik soojus (2)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenin vaatab Norilskisse sissesõidul huviga, mida Nõukogude võim siin korda saatis. Eemal paistab aherainemägi kui monument hukkunud vangidele.
Lenin vaatab Norilskisse sissesõidul huviga, mida Nõukogude võim siin korda saatis. Eemal paistab aherainemägi kui monument hukkunud vangidele. Foto: Jaanus Piirsalu

Kaugel Põhja-Siberis asuv Norilsk jääb Stalini vangilaagrite tõttu eestlastele alati traagiliseks kohaks. Tänapäeval on Norilsk endistest NSV Liidu vangilaagrilinnadest ilmselt üks kõige paremini arenenud elamiskoht.

Tänu omal ajal vangide jõu ja elu hinnaga ehitatud metallurgiatehastele ja hulgale seni tegutsevatele kaevandustele teenib Venemaa üks suuremaid eraettevõtteid Norilski Nikkel korralikku kasumit (Londoni Chelsea omanik Roman Abramovitš müüb oma neljaprotsendilist osalust selles firmas praegu ligi 1,5 miljardi dollari eest!) ning selle arvelt läheb hästi ka linnal ja selle elanikel.

300 km polaarjoonest veel ülespoole asuv 170 000 elanikuga Norilsk on nii kaugel põhjas asuvatest linnadest suurim. Seal on kõik kõige põhjapoolsem maailmas: kõige põhjapoolsem (sealjuures suurepärase trupiga) teater, kõige põhjapoolsem mošee, kõige põhjapoolsem piimakombinaat, kõige põhjapoolsem veepark jne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles