PÄEVAINTERVJUU Tarmo Tüür: Eestis on pelgalt kaks protsenti inimtegevusest puutumata loodusmetsi (13)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios kohtusid Eestimaa Looduse Fondi juht Tarmo Tüür ja Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp, võtmaks kokku uue metsanduse arengukava väljakutsed. Metsamaad on Eestis ametlikult 51%, inimtegevusest puutumata loodusmetsa aga 2%.

«Alustasime eile sellega, et järgmise kümnendi eesmärke metsanduses seadma hakata,» sõnas asekantsler Marku Lamp.

Looduskaitsjad aga leiavad, et eelmine ja praegu kehtiv arengukava on tugevalt majanduslike huvide suunas kaldu.

«Praegune arengukava, mis on kogu poliitika alustala, tegeleb peamiselt majanduspoole ja rahanumbritega,» sõnas Tarmo Tüür, «mõned väikesed ökoloogiapunktid on seal ka, aga kultuuri ja sotsiaalsed aspektid nagu sportimine, loodusfotograafia, turism ja seenelkäimine on jäänud tagaplaanile.»

«See, mida metsanduses viimastel aastatel näeme, on praeguses arengukavas puudu. See on praegu külmutatud konflikt,» lisas Tüür, «see on aastaid olnud ja nüüd on see välja pursanud – räägime metsast juba iga päev, inimesi see huvitab, neile läheb korda.»

Asekantsleri sõnul soovib ministeerium varasemaid vigu vältida ja koostada mitmekülgsema arengukava, mistõttu on osapoolte kaasamise ja kuulamisega alustatud palju varem.

Eestis on 51% metsamaad, mis jaguneb riigi- ja erametsa vahel pooleks. Samas vana loodusmetsa on Eestis vaid 2% ning Tüüri sõnul peab istutatud metsade puhul olema teadlik nende suuremast vastuvõtlikkusest haigustele ja suuremast hooldamisvajadusest.

Metsa majandamise seisukohast tuleb arvestada ka liigirikkuse säilitamisega. «Kui kliimamuutus on meile teadvusesse jõudnud, siis liigirohkuse vajalikkus hakkab samuti kohale jõudma,» lisas Tüür.

Metsanduse arengukava koostamises on võimalik kaasa rääkida ja andmetega tutvuda keskkonnaministeeriumi kodulehel.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles