Salvini ei taha Itaalia improviseeritud lahkumist eurost

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Salvini.
Matteo Salvini. Foto: Stefano Cavicchi/LaPresse/LAPRESSE

Itaalia paremäärmusliku erakonna Põhjaliiga juht Matteo Salvini ütles teisipäeval, et ühisraha euro on viga, kuid ei soovi seda kaootiliselt hüljata.

Põhjaliiga sai 4. märtsil toimunud parlamendivalimistel enim hääli parempoolses koalitsioonis, kuid valimistel selget võitjat polnud ning nüüd heitlevad erakonnad valitsuse moodustamise õiguse pärast. Enim hääli kogus populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S), aga partei ei leia koalitsioonipartnereid.

Salvini sõnul ei kõhkle ta eirata Euroopa Liidu eelarvekulutuste reegleid, kui temast saab peaminister.

"Euro on viga, kuid arvan, et me ei saa kavandada eurost lahkumist improviseeritud moel," lausus Salvini ajakirjanikele Euroopa Parlamendis.

Itaalia on eurotsooni suuruselt kolmas majandus ning reeglid näevad ette, et riigi eelarve ei tohi ületada kolme protsenti sisemajanduse koguproduktist.

See piir "on üks peale surutud Euroopa reeglitest", lausus Salvini.

"Kui on võimalik (reeglid järgida), siis teen seda, kuid kui kolme protsendi järgimine tähendab töökaotusi või sotsiaalseid katastroofe, siis me ei aktsepteeri seda," lisas ta.

Salvini sõnul tahab Põhjaliiga uuesti üle vaadata EL-i lepingud ja reeglid, millel on "negatiivsed tagajärjed itaallastele".

"Kui me ei saa seda teha, siis ma ei välista midagi, kuid improviseeritud lahkumine eurost pole ihaldusväärne ja miski, mida tahame," lisas Salvini.

Samas rõhutas ta, et Põhjaliiga töötab välja "plaani B".

Salvini on saanud kolmekordse ekspeaministri Silvio Berlusconi toetuse. Too lubas pidada kinni valimiseelsest kokkuleppest, et esimeseks tulnud erakond võib peaministrikandidaadi välja käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles