Jaapani peaminister kaalub Põhja-Korea liidriga kohtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni kujutav nukk Fallase festivalil Valencias.
Kim Jong-uni kujutav nukk Fallase festivalil Valencias. Foto: JOSE JORDAN/AFP

Jaapani peaminister Shinzo Abe kaalub kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, teatas kolmapäeval kohalik meedia viidates anonüümsetele valitsusallikatele.

Ametlikult pole kutset kummaltki poolt siiski esitatud.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjanikuga vestelnud Jaapani välisministeeriumi esindaja ütles, et ei saa kinnitada taoliste kohtumisplaanide olemasolu. Küll möönis ta, et kaalumisel on "tõhusamad viisid" Põhja-Korea küsimuse lahendamiseks.

Allikate andmetel kaalub Jaapan kahepoolseid läbirääkimisi, et parandada riikide pingestunud suhteid.

Meedia hinnangul paneb Jaapani võime ühtlasi muretsema võimalus, et USA kasvatab Põhja-Korea kriisi lahendamisel regioonis veelgi mõjuvõimu, kui Washingtoni ja Pyongyani kõnelused peaksid ilma Tokyo panuseta edukaks osutuma. Jaapan pelgab muu hulgas, et läbirääkimiste käigus võidakse kõrvale jätta Põhja-Korea röövitud jaapanlaste küsimus.

Põhja-Korea survestamine röövitud jaapanlaste vabastamiseks oli üks Abe valimislubadusi.

Abe ütles teisipäevasel kohtumisel Lõuna-Korea luureülemaga, et ehkki ta tervitab dialoogi Põhja-Koreaga riigi tuumavabaks muutmise nimel, peab Pyongyang astuma selles suunas reaalseid samme.

"Pean äärmiselt oluliseks, et Põhja-Korea astuks oma sõnade kinnituseks konkreetseid samme," ütles Abe kohtumisel Lõuna-Korea luurejuhi Suh Hooniga.

USA President Donald Trump on nõustunud kohtuma Põhja-Korea liidriga mais. Lõuna- Korea president peaks Kimiga kohtuma aprilli lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles