Mailis Reps: emakeele elujõud on rääkijate endi kätes (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles emakeelepäeva sisse juhatades, et emakeele elujõud on rääkijate endi kätes.

«Eesti keele olevikule ja tulevikule mõeldes kirjutati paarsada aastat tagasi ja kirjutatakse ka tänapäeval. Emakeel on miski, mis ei jäta kedagi külmaks. Mis meelel, see keelel ja luuletustes. Poeetide südamevalu emakeele käekäigu pärast on ajastule iseloomulik,» rääkis Reps.

Ta meenutas, et kakssada aasta tagasi kiitis Kristjan Jaak Peterson eesti keele ilu ja õhkas keele elujõu järele. Veidi rohkem kui sada aastat tagasi palus Anna Haava, et saksad lubaksid eesti keele köögist söögisaali. Mullu ilmunud luulekogus kirjutas aga Kristiina Ehin, et eesti keele küüru on tänapäeval nüpeldamas inglise keele kupjapiits.

Reps lisas, et meie kaunikõlalise emakeele hoidmise, arendamise ja kaitsmisega tegelevad iga päev paljud inimesed ning palus neid tänada. 

»Eesti keele kestlikkusele ja arengule peame kõik kaasa aitama, kui tahame olla rahvas maailma kultuurivaramus. Emakeele elujõud on meie endi kätes,» lisas minister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles