Pildid ja video: kunstnik näitas värvide abil, milline hirm oli Auschwitzi koonduslaagri tüdruku silmis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Czesława Kwoka
Czesława Kwoka Foto: twitter.com

Brasiilia kunstnik Marina Amaral värvis ära natside koonduslaagris Auschwitzis olnud tüdrukust Czesława Kwokast tehtud fotod näidates, kui suur oli selle lapse hirm.

Ajaloolaste andemetel andsid natsid koonduslaagri fotograafile käsu teha 14-aastasest tüdrukust pildid pärast ta peksmist valvurite poolt, teatab The Sun.

Czesława Kwoka
Czesława Kwoka Foto: wikipedia.org

Dokumentide kohaselt oli Kwoka pärit Kagu-Poolast, kust viidi koonduslaagritesse kümneid tuhandeid kohalikke, et see ala asustada etniliste sakslastega.

Tüdruk kandis vanginumbrit 26947, mis oli ta riietel, kuid tätoveerituna ka ta käele.

Czesława Kwoka
Czesława Kwoka Foto: wikipedia.org

Fotodel on näha, et lapse silmis on hirm ja ta üritab kõigest jõust pisaraid tagasi hoida.

«Czesława oli nende rohkem kui ühe miljoni inimese seas, kes selles koonduslaagris elu kaotasid. Ta nägu on nagu nende inimeste koondportree, silmis on palju hirmu, kuid samas on ta kehahoid julge, ta on valmis saatusele vastu astuma,« sõnas kunstnik.

Czesława Kwoka
Czesława Kwoka Foto: Twitter.com

Teada on, et Kwoka suri 67 päeva pärast nende fotode tegemist, kui natsiarstid süstisid talle südamesse fenooli vesilahust, mis ta südame tegevuse peatas. 

«Kui ma nägin neid Auschwitzi mustvalgeid fotosid, tundsin, et pean neile värvi andma, et näidata tüdruku peksmist ja vigastusi. Äratasin värvide abil tüdruku ja tema läbielamised taas ellu. Koonduslaagris olnud inimestel olid elu, unistused, ambitsioonid, pere, sõbrad, mis neilt võeti ja asendati kartuse ja hirmuga,» jätkas kunstnik.  

Czesława Kwoka
Czesława Kwoka Foto: Twitter.com

Czesława Kwoka (15. august 1928 – 12. märts 1943) oli poola päritolu tüdruk, kes hukkus 14-aastasena Auschwitzi koonduslaagris.

Ta oli nende tuhandete poola laste seas, kes natside tõttu Teise maailmasõja ajal elu kaotas.

Kwoka kohta on Auschwitz-Birkenau koonduslaager-muuseumis andmeid näitusel «Blokk number 6: vangide elu».

Kwokast ja teistest vangidest tegi fotod poolakast fotograaf Wilhelm Brasse ajavahemikul 1940 – 1945.

Wilhelm Brasse
Wilhelm Brasse Foto: wikipedia.org

2012. aastal 94-aastasena surnud fotograaf Brasse selgitas dokumentaalfilmis, et ta oli samuti natside vang, kandes numbrit 3334 ja teda sunniti teisi vange pildistama.

Brasse kolm fotot Kwokast olid aluseks 2007. aasta kunsti- ja kirjandusteosele «Painting Czesława Kwoka», mis sai Poola kultuuriauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles