Video: kes oli Püha Patrick ja miks 17. märtsil tema päeva tähistatakse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha patricku päeva üheks sümboliks on ristikuleht
Püha patricku päeva üheks sümboliks on ristikuleht Foto: Andrew Cowie/AFP/Scanpix

Püha Patricku päev oli algselt katoliku kiriku usupüha, millest 20. sajandil kujunes iiri kultuuri püha, mida tähistatakse eelkõige neis riikides, kus on suur iirlaste kogukond.

17. märtsil tähistatav Püha Patricu päev, mis iiri keeles kannab nimetust Lá Fhéile Pádraig ja inglise keeles St. Patrick’s Day, sai oma nime Iirimaa kaitsepühaku püha Patricku (eludaatumid umbes 387 – 461 pKr) järgi, teatab irishcentral.com.

Püha Patrick kiriku vitraažaknal
Püha Patrick kiriku vitraažaknal Foto: wikipedia.org

Sajad tuhanded iirlased migeerusid alates 18. sajandist Põhja-Ameerikasse, viies sinna kaasa oma kultuuri. Esimene Püha Patricku päeva paraad toimus 1737. aastal Bostonis.

Püha Patricku päev on riigipüha Iiri Vabariigis, Põhja-Iirimaal, Kanada Newfoundlandi ja Labradori saarel ning Suurbritannia meretagusel alal Montserrat’ saarel.

Iirimaa lipu värvides tüdruk
Iirimaa lipu värvides tüdruk Foto: Peter Morrison/AP/Scanpix

Seda püha tähistatakse laialdaselt iiri kogukonnaga riikides Suurbritannias, Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Uus-Meremaal ja Argentinas.

Püha Patricku päeva tähistaja
Püha Patricku päeva tähistaja Foto: Stephen B. Morton/AP/Scanpix

Huvitavaid fakte Püha Patricku päeva kohta:

Püha Patrick ei olnud iirlane, vaid waleslane.

Walesi lipp
Walesi lipp Foto: wikipedia.org

Legendi kohaselt röövisid Iiri saare paganlikud keldid Walesit rüüstades rooma juurtega 16-aastase Maewyni Succati, kes kuus aastat hiljem põgenes iirlaste käest ja seikles mitmel pool Euroopas, võttes omaks ristiusu. Ta pöördus hiljem Iirimaale tagasi, et sinna ristiusk tuua. Iiri druiidide pahameeleks rajas katoliku kiriku poolt Iirimaa peapiiskopiks nimetatud Patrick seal kloostreid, kirikuid ja koole.

Iiri saar satelliidipildil
Iiri saar satelliidipildil Foto: wikipedia.org

Ristikuleht oli algselt õppematerjal

Valge ristiku leht
Valge ristiku leht Foto: wikipedia.org

Legendi järgi õpetas Püha Patrick paganlikele keltidele kolmainsust kolmelehelise valge ristiku (Trifolium repens) abil. Patricku sõnul on jumal kolmes isikus, isas, pojas ja pühas vaimus, olles samas ühe jumala väljenduseks. Patrick näitas keltidele kolme lehega ristikulehte öeldes, et kolm ristikulehte koos moodustavad ühe ristikulehe.

Püha Patrickuga seostatakse sinist

Sinine värv
Sinine värv Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Kuigi ülemaailmselt kantakse Püha Patricku päeval rohelist, samuti valget ja oranži, mis on Iiri lipu värvid, on selle päeva värviks ka sinine. Varasematel sajanditel peeti rohelist õnnetusevärviks ja selle tõttu hoiduti Püha Patricku päeval rohelisest ning eelistati sinist, kuna see oli Püha Patricku lemmikvärv.

Kõige lühem Püha Patricku päeva paraad

Püha Patricku päeva tähistajad
Püha Patricku päeva tähistajad Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Aastaid toimus  Püha Patricku päeva kõige lühem paraad Iirimaa Corki krahvkonnas Dripseys, kus see kulges 23-meetrisel teekonnal kahe pubi vahel.

Tänapäeval on kõige lühem Püha Patricku päeva paraad USAs Arkansases Hot Springis, kus paraadil osalejad läbivad 30-meetrise teekonna.

Püha Patricku päev Austraalias

Alates 2010. aastast on Sydney kuulus ooperimaja värvunud 17. märtsil roheliseks. 2010 tähistati 200 aasta möödumist selle püha esmatähistamisest Austraalias.

17. märtsil 1810 andis New South Walesi kuberner Lachlan Macquarie käsu tähistada Iirimaa kaitsepühaku päeva, kuna seal oli palju iirlastest sunnitöölisi, kes selle päeva tähistamist nõudsid. Sunnitöölised said sel päeval tavalisest paremini süüa ja muusika saatel tantsida.

Chicago roheline jõgi

Roheliseks värvitud jõgi
Roheliseks värvitud jõgi Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Chicagos elab palju iiri migrantide järeltulijaid. Seal värvib kohalik lukkseppade ühing igal aastal Chicago jõe ohutute kemikaalide abil roheliseks. Jõgi on erkrohelist värvi umbes viis tundi.

USA presidendile kingitakse kausitäis ristikulehti

Iirimaa peaminister Leo Varadkar kingis USA presidendile Donald Trumpile kausitäie ristikut
Iirimaa peaminister Leo Varadkar kingis USA presidendile Donald Trumpile kausitäie ristikut Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendiikides on komme, et 17. märtsil viib kohaliku iiri kogukonna juht või mõni iiri poliitik Valgesse Maja presidendile õnne sümbolina kristallkausitäie ristikut. Et õnn ikka tuleks, peab kausi ära lõhkuma. Seda ei tee siiski president ise, vaid tema ihukaitsjad.  

Püha Patricku päeval voolab Guinnessi õlu

Guinnessi õlu
Guinnessi õlu Foto: Cindy Ord/AFP/Scanpix

Püha Patrickuga seostatakse ka õlut, eelkõige Guinnessi õlut, mis on Iirimaa kõige tuntum õllesort.

Kui tavaliselt juuakse kogu maailmas ühel päeval umbes 5,5 miljonit pinti (2,6 miljonit liitrit) seda õlut, siis 17. märtsil kaks korda nii palju.

Püha Patrick suri 17. märtsil 461. aastal pKr, seega tähistatakse ta surma-aastapäeva.

Püha Patrickuga seotud kõige kuulsama legendi kohaselt suutis ta Iirimaalt maod ära ajada. Teadlaste sõnul ei ole Iirimaal kunagi madusid elanud, kuna sealne kliima ei ole neile soodne.

Madu
Madu Foto: Scottish SPCA/AP/Scanpix
Püha Patricku päeva tähistaja
Püha Patricku päeva tähistaja Foto: Andrew Cowie/AFP/Scanpix
Püha Patricku päeva sümbolid
Püha Patricku päeva sümbolid Foto: SWNS.com/SWNS.com/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles