Lõuna-Aafrika ekspresidendile esitatakse süüdistus korruptsioonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi endine president Jacob Zuma.
Lõuna-Aafrika Vabariigi endine president Jacob Zuma. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi peaprokurör teatas, et esitab riigi endisele presidendile Jacob Zumale korruptisoonisüüdistuse.

«Pärast asja kaalumist olen jõudnud järeldusele, et on arvestatavad väljavaated Zuma edukaks vastutusele võtmiseks,» lausus prokuratuuri juht Shaun Abrahams pressikonverentsil.

Zuma astus presidendi ametist tagasi veebruari keskel pärast seda, kui parlament teatas plaanist teda umbusaldada. Kahtlused korruptsioonis on Zumat jälitanud suurema osa tema poliitilise karjääri kestel.

2016. aastal leidis Lõuna-Aafrika ülemkohus, et Zuma oli rikkunud põhiseadust, kui otsustas oma isikliku kodu ehitamiseks kasutada riigi raha. Eelmisel aastal otsustas kõrgeim apellatsioonikohus, et Zuma peab kohtu alla minema 18 süüteo eest, mis on seotud 1999. aasta relvatehinguga. Nende hulka kuulusid muu hulgas korruptsioon, pettus, rahapesu ja süüteo tulemusena raha omandamine.

Ametiaja lõpus kahandas Zuma populaarsust märkimisväärselt rikka India päritolu Gupta perekonnaga seotud skandaal. Zumal olid ametis olles tugevad sidemed Guptade ettevõttega Oakbay Investments, mis tõi kaasa korruptsioonisüüdistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles