Venemaa alustas vastukäiguna juurdlust Julia Skripali ja Nikolai Gluškovi asjus (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatav jäädvustus Sergei Skripali tütrest Julia Skripalist.
Arvatav jäädvustus Sergei Skripali tütrest Julia Skripalist. Foto: /AP/Scanpix

Venemaa uurimiskomitee alustas kriminaalmenetlust topeltagent Sergei Skripali tütre Julia Skripali tapmiskatse ning oligarh Boriss Berezovski mõttekaaslase Nikolai Gluškovi tapmise asjus, kuna selles juhtumis olevat kuriteo tunnused.

Uurimiskomitee esindaja Svetlana Gluškova sõnul kavatsetakse uurimisse kaasata kõrge kvalifikatsiooniga eksperte, samuti on Vene uurijad valmis tegema koostööd Briti kolleegidega.

Gluškova märkis, et «juurdlus viiakse läbi vastavuses Venemaa seadusandluse nõuetega ning rahvusvahelise õiguse normidega».

Endine topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati arvatavasti Venemaal toodetud keemiarelvaga Novitšok 4. märtsil Salisbury linnas ja nad viibivad kriitilises seisundis haiglas.

Briti välisministri Boris Johnsoni sõnul on äärmiselt tõenäoline, et korralduse kasutada närvimürki Inglismaal elava Vene topeltagendi vastu andis Venemaa president Vladimir Putin.

«Meie tüli on Putini Kremliga ja tema otsusega. Meie hinnangul on ülekaalukalt tõenäoline, et tema otsustas suunata närvimürgi Ühendkuningriigi, Euroopa tänavatele esmakordselt pärast Teist maailmasõda,» lausus Johnson.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et Johnsoni avaldus on «šokeeriv ja andestamatu diplomaatiliste sündsusnõuete rikkumine».

Mõni päev tagasi suri Londonis 68-aastaselt oligarhi Boriss Berezovski lähikondne Nikolai Gluškov.

Gluškovi surmast teatas Facebookis kirjastust Vedomosti omavasse perekonda kuuluv Demjan Kudrjavtsev, kes oli samuti pikki aastai Berezovski kaastööline.

Surma põhjust ei osanud ta öelda. Raadiousutluses ütles Kudrjavtsev: «Täpset põhjust ma ei tea, kuid ta ei olnud noor inimene. Ta suri Londonis, kodus.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles