Kanada saadab rahuvalvajad Malisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kidali lähedal lõhkeseadeldisele sõitnud ÜRO masin.
Kidali lähedal lõhkeseadeldisele sõitnud ÜRO masin. Foto: SOULEYMANE AG ANARA/AFP

Kanada teavitas reedel maailmaorganisatsiooni, et soovib ühineda rahuvalvemissiooniga Malis ja saadab sinna rahuvalvajad koos kopteritega, edastas tundmatuks jääda sooviv valitsusallikas.

Kaitseminister Harjit Sajjan täpsustab esmaspäeval saadetavate rahuvalvajate täpset arvu ja muid üksikasju.

Tegemist on Kanada esimese missiooniga pärast 1994. aasta Rwanda rahuvalvemissiooni.

Mali keskosas hukkus veebruari lõpus neli Bangladeshi päritolu ÜRO rahuvalvajat ja veel neli sai kannatada, kui nende masin sõitis maamiinile. Samalaadne juhtum leidis päev varem aset ka ka Segou regioonis, kus surma sai kuus Mali valitsusvägede sõjaväelast.

Nigeri ja Burkina Faso piiri ääres sai veebruari keskel surma kaks Prantsuse sõjaväelast ja üks raskelt haavata, kui nende soomuk sõitis miinile. Malis ja naaberriikides on džihadistide vastu võitlemas umbes 4000 Prantsuse sõjaväelast.

Malis hukkus jaanuaris 26 tsiviilisikut, kui nende sõiduk sattus Bonis maamiinile. Mõned päevad enne seda hukkus kahes džihadistide rünnakus 18 sõdurit.

Terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud islamiäärmuslased hõivasid 2012. aasta alguses Mali põhjaosa kõrbealad, kuid tõrjuti 2013. aasta jaanuaris alanud Prantsusmaa sõjalise operatsiooni tulemusena piirkonnast välja.

Suur osa Malist on endiselt keskvõimu kontrolli alt väljas ja pühasõdalased korraldavad regulaarselt rünnakuid tsiviilisikute ja julgeolekujõudude vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles