Kümned tuhanded hispaanlased nõudsid pensionitõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihased meeleavaldajad pealinnas Madridis.
Vihased meeleavaldajad pealinnas Madridis. Foto: Francisco Seco/AP

Kümned tuhanded inimesed nõudsid laupäeval üle Hispaania korraldatud meeleavaldustel valitsuselt pensionitõusu ajal, kui ametiühingud süüdistavad Madridi püüdlustes pensionisüsteemi erakätesse anda.

Pealinnas Madridis ja Barcelonas trotsisid pensionärid vihma ja lund, et avaldada pahameelt peaminister Mariano Rajoy juhitava valitsuse vastu.

"Rajoy, varas, sa varastad mult pensioni," seisis ühel plakatil, teistel aga süüdistati valitsust pensionide vähendamises oma suva järgi.

"Kõige halvemini toime tulevad ühiskonnakihid kannatavad ostujõu languse käes," ütles pensionär Emilio Zamora AFP-le, lehvitades lippu, millel seisis "pole leiba, pole rahu".

"Ma saan 600 eurot pensioni kuus, maksan üüri ära ja ei saa enam kuu lõpuni selle summaga hakkama. On inimesi, kes saavad veelgi vähem. Nende pensionitega saab vaid haletsusväärse elu," kurtis 66-aastane Maria Teresa Salva.

"Kõik muutub kogu aeg ainult halvemaks," oli veenudud ka 71-aastane juuksur Mari Carmen Calvo, kes oma sõnul on poole aasta jooksul meelt avaldamas juba neljandat korda.

Pensionärid ei ole rahul pensionitõusu tempoga 0,25 protsenti aastas, mis jääb selgelt alla inflatsioonimäärale, mis oli 2017. aasta lõpus 1,2 protsenti.

Vanurite rahuleolematus on Rajoy Rahvapartei (PP) jaoks probleem, sest võimuerakond on traditsiooniliselt nautinud pensionäride toetust.

Hispaania suurim ametiühing CCOO on süüdistanud valitsust "erapensioni soosimises" riikliku arvelt.

Vähemusvalitsust juhtiv peaminister lubas nädala keskel, et püüab kindlustada riigieelarves tagasihoidliku pensionitõusu, ehkki ta on kutsunud hispaanlasi investeerima erapensioniskeemidesse.

Hispaania valitsus pingutab eelarvedefitsiidi vähendamise nimel EL-i lubatud määra tasemele olukorras, kus riigi rahvastik vananeb ja sündimus on üks Euroopa madalamaid. Viimase kümne aasta jooksul on pensionide osakaal eelarves tõusnud 21 protsendilt 29-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles