Soome annab Eestile geodeesiadokumendid 80-aastase hilinemisega üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Maa-ametis esmaspäeval toimuval aastaseminaril annab Soome Eestile triangulatsioonivõrkude mõõdistamise dokumendid, mis Teise maailmasõja alguse segastel aegadel üle andmata jäid.

1924. aastal otsustati Läänemere-äärsete riikide maa-ala geodeetiliselt täpselt mõõdistada ja selleks kutsuti ellu Balti Geodeesia Komisjon, millega liitusid Soome, Eesti, Läti, Leedu, Poola, Danzigi vabalinn, Saksamaa, Taani ja Rootsi ning hiljem ka Nõukogude Liit.

Triangulatsioonivõrkude mõõdistamise korraldas iga riik ise, kuid kesksed arvutused tehti Soomes. Üldjuhul said riigid oma välitööde dokumendid kätte kohe pärast kesksete arvutustööde lõppemist 1940-ndatel, kuid räsivate okupatsioonituulte tõttu jäid dokumendid toona Eestile üle andmata.

Maa-ameti aastaseminar kannab pealkirja «Sajand oma maa peremees». See toimub esimest korda ja on pühendatud Eesti Vabariigi iseseisvuse 100. aastale.

Aastaseminar on suunatud riigiasutustele ning luubi all on maaga ja ruumiandmetega seotud teemad: eestimaalane oma maa peremehena, uued võimalused maakorralduses, maakatastri uus kontseptsioon, uued arengud maa-ameti andmetes ja teenustes, mis on abiks avalike teenuste arendamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles