CNN: Soome võõrustab Põhja-Korea ja USA diplomaatide kõnelusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdur möödumas ekraanist, millel teatatakse Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumisest.
Lõuna-Korea sõdur möödumas ekraanist, millel teatatakse Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumisest. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea, Lõuna-Korea ja USA esindajad kohtuvad Soomes, et väidetavalt arutada Korea poolsaare denukleariseerimist.

Kõnelustel Soomes osalevad USA esindajad, kes pole valitsusasutustega seotud, ütles CNNile Soome välisministeeriumi ametnik Kimmo Lahdevirta.

Lõuna-Korea välisministeerium teatas CNNile, et endised ametnikud ja Lõuna-Korea erasektori eksperdid osalevad niinimetatud teise astme kõnelustel. Ministeerium vihjas, et ka USA on mingil viisil esindatud, aga ei täpsustanud.

Lahdevirta sõnul toovad kõnelused kokku mõned praegused valitsusametnikud ja ka valitsusvälised eksperdid. Siiski väitis soomlane, et ükski praegune USA valitsuse ametnik ei osale. Ta ei saanud täpsustada seda, kes Põhja-Korea ja Lõuna-Korea pooltelt kõnelustel osaleb.

Choe Kang-Il.
Choe Kang-Il. Foto: AP/SCANPIX

Väidetavalt nähti aga kõrget Põhja-Korea ametnikku eile Soome poole teele asumas. Põhja-Korea välisministeeriumi Põhja-Ameerika suhete asedirektor Choe Kang-il üritas Pekingi lennujaamas ajakirjanike küsimusi vältida.

Soome välisministeerium ütles CNNile, et nemad võõrustavad kõigest kohtumist ja ei osale seal ise. Ministeeriumi kõneisik Petra Sarias keeldus kinnitamast kohtumise aega, kohta ja ka osalejaid. Kumbki CNNiga rääkinud Soome ametnik ei öelnud, et kohtumisel räägitakse denukleariseerimisest.

Valge Maja teatas sel kuul, et president Donald Trump võttis vastu Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni kutse omavahel kohtuda. Põhja-Korea pole täiendavalt kutset kommenteerinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles