Kohus vabastas metallifirma eksjuhi taas kohtu alt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus.
Harju maakohus. Foto: Peeter Langovits

Korruptsioonisüüdistusega aastaid kohtu all olnud metallifirma eksjuht Marko Kippa pääses Harju maakohtu tänase määrusega juba kolmandat korda kohtu alt.

Maakohus tegi Kippa kaasuses esimese otsuse tunamullu aprillis, kui leidis, et mehe süü korruptsioonis ei ole tõendatud. Sama septembris tühistas aga ringkonnakohus selle otsuse ja saatis oma määrusega kaasuse maakohtusse tagasi. Kuna riigikohus ringkonnakohtu määruse peale esitatud kaebust menetlusse ei võtnud, liikuski süüasi tagasi maakohtusse, mis määras mullu jaanuaris eelistungil protsessi uueks algusajaks sama aasta 6. aprilli.

Mullu mai keskel otsustas maakohus Kippa süüasjas menetluse lõpetada kaasuse mõistliku menetlusaja möödumise tõttu, rahuldades sellega kaitsja taotuse. Kohus asus seisukohale, et kriminaalasja lahendamist on põhjendamatult venitatud ebamõistlikult pika perioodi jooksul. 

Prokuratuur maakohtu seisukohaga ei nõustunud ja esitas määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, mis tühistaski mullu juuli keskel süüasja lõpetamise määruse. Sellega saatis ringkonnakohus Kippa süüasja maakohtu samale kohtukoosseisule menetluse jätkamiseks. Ringkonnakohtu lahendi peale esitas Kippa kaitsja määruskaebuse omakorda riigikohtusse, mis ei võtnud seda aga möödunud aasta septembris menetlusse.

Nii arutaski Harju maakohus täna taas Kippa süüasja, leides seekord, et menetluse võib lõpetada, kuna puudub avalik menetlushuvi. See otsus pole siiski veel jõustunud.

Kippale süüdistuse toonud kaasuses on kohus varem juba mitu otsust teinud. Nii leidis kohus tunamullu jaanuaris, et keskkonnaametniku Oleg Bolotovi süü pistise ja altkäemaksu võtmises on tõendatud ning mees sai selle eest kokkuleppemenetluses kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse sama pika katseajaga.

Koos Bolotoviga kohtu all olnud OÜ Ökoloog ja selle juhatuse liige Tamerlan Gussov pääsesid 2015. aasta enne jõule kriminaalsüüst, kuna prokuratuur leidis, et nende osas tuleb menetlus otstarbekuse kaalutlusel lõpetada. Siiski said nad süüasja lõpetamisel kohustuse tasuda riigi tuludesse vastavalt 30 000 ja 20 000 eurot.

Ainsana jäigi üldmenetluses kohtu alla AS-is Kuusakoski juhatuse liikmena töötanud Marko Kippa.

Süüdistuse järgi lubas inspektor kahe aasta vältel Kuusakoski töötajal tutvuda konkurentide jäätmearuannetega ja edastada need Kippale, kes töötas sel ajal suurfirma Balti regiooni ostujuhina ja hiljem juhatuse liikmena. Kippa korraldas vastutasuks inspektorile 2010. ja 2011. aasta suvel ning 2012. aasta detsembris spaapuhkusi. Ametnikule ostetud puhkusepakettide eest tasus Kuusakoski.

Nelja kahtlustatava puhul on menetlus piisavate tõendite puudumise tõttu lõpetatud. Üht ettevõtet ei saa kohtu ette anda registrist kustutamise tõttu, kahe inimese kohta lõpetati menetlus olulise abi eest uurimisel. Ülejäänud kahtlustatavatega on lahendini jõutud juba varasemalt kas kokkuleppemenetluses või oportuniteedi alusel.

M.Kippa on artiklis toodud kriminaalmenetluse tulemusena käesolevaks ajaks jõustunud kohtulahenditega tunnistatud õigeks kahes episoodis ning menetlus on lõpetatud ühes episoodis avaliku huvi puudumise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles