SmartTV – selle aasta telerimudelite märksõna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesed telerid nägid ilmavalgust Inglismaal, Prantsusmaal ja USAs juba aastal 1928, kuid esmase teleülekandeni läks veel aega kaheksa aastat. Esimene rahvusvaheline teleülekanne toimus 1936. aastal Berliini olümpiamängudelt, kirjutab  Digitarga kaasautor Heigo Ensling Postimehe erilehes Auto ja tehnika.


Möödusid aastad, mustvalgest kineskooptelerist sai värvilist pilti edastav pildikast, aga teleri sisu ei muutunud. Veel kolm-neli aastat tagasi tundus, et telerite areng on seisma jäänud.

Suurest saepurukastist sai küll disainitud LCD- või plasmapaneel, aga uuendused, mida ostja tajus, olid vaid välised. Disainilt muutusid telerid üha kaunimaks, tavalist musta plastmassist kesta hakkas asendama poolläbipaistev punakas, sinakas või rohekas klaasjas plast.

Kasvasid LCD-telerite ekraani diagonaali suurused ning vähenes ekraani paksus. Aga sisult jäi teler ikka vaid suureks disainielemendiks elutoas, mis suutis edastada vaid telejaamade toodetud telekonserve.

Nutiteleriks ehk välismaa keeli Smart TV’ks muutus teler alles 2010. aastal, kui teleri tagapaneelil leidis koha RJ45-nimeline liides, mida tavainimene tunneb ehk võrguliidese nime all.

Telerist sai järgmine võrguühendusega koduseade mängukonsooli või välise kõvaketta kõrval. Kui esimestest nutiteleritest leidis kasutaja kolm rakendust – Youtube, Picasa ning ilmateate ja mõned tootjad lubasid veel lisaks sirvida mõnda veebilehte, siis nüüd on aeg heita pilt 2011. aasta mudelitele ning uurida lähemalt, millele tootjad on panustanud.

LG panustab passiivprillidele
Kõige olulisem uudis LG poolt vaadatuna on 3D-telerites passiivprillide kasutusele võtmine. Selliste prillidega varustatud mudelid kannavad Cinema 3D TV nimetust. Samal ajal jäävad alles ka aktiivprillidega tipptelerid, mille mudelid saavad lisanime Full LED 3D.

3D-passiivprillid – mis need on? Kui võrrelda aktiivprille passiivprillidega, siis passiivprillide kasuks räägib neli omadust. Esiteks on prillid kergemad, kaaludes vaid 16 grammi. See on võimalik tänu sellele, et passiivprillid ei sisalda akut ega signaali vastuvõtjat kaadri sünkroniseerimiseks.
Teise eelisena saab välja tuua vaatenurga ning kauguse telerist, mis on oluliselt suurem. See on võimalik, kuna enam pole kaadreid vaja sünkroniseerida saatjaga.

Eeliseks aktiivprillide ees on ka mugavus – pea kallutamine ekraani suhtes ei muuda telepilti oluliselt tumedamaks.

Neljas ja tarbijatele ehk kõige olulisem on seejuures fakt, et passiivprillid on odavamad kui aktiivprillid. Ka passiivprillide jaoks loodud telerid on odavamad.

LG telerites on kasutusele võetud FPR (Film Patterned Retarder) tehnoloogia, mis lisab LCD-ekraanile veel ühe uue polariseeruvat valgust suunava kile kihi. LG väitel aitab see uus tehnoloogia vähendada 3D-pildi ähmasust ning värelust. Ähmasuse vähenemise kohta küll ei oska täpsemalt öelda, kuna puudus võimalus võrrelda üht pilti teisega, aga 3D-demoklippe oli küll võimalik värinavabalt vaadata.

SmartTV poolelt on lisandunud Twitter, LG Apps ehk LG kauplus, kus saab uusi rakendusi alla laadida, ning Media Link, mis võimaldab suvalises kohas internetiühenduse abil arvutist või mobiilist kiirelt pildid või videod LG serverisse üles laadida ning neid kohe suurel teleriekraanil vaadata.

Philips arendab nii Net TV’d kui 3D’d
Jätkub Cinema seeria arendamine, et ka kodus oleks võimalik nautida kinost teada-tuntud laiekraani formaati. Philips üritab jätkuvalt tõestada, et tõeline kino on kodus nähtav vaid 21:9 resolutsiooniga ekraanil.

Loomulikult kaasnevad selliste ekraanidega Ambilight-taustvalgustus, 3D-prillid ning sel aastal uuendusena kahe sisendi samaaegse vaatamise võimalus. Ei puudu ka juhtmevaba internetiühendus ning Net TV ehk siis Philipsi SmartTV.

Philips üllatab 2011. aastal kahe erineva 3D lahendusega – üks neist kannab nime 3D Easy ning teine 3D Max. Ei tea praegu öelda, kas Philips teeb ekraanide arendamisel koostööd LG’ga, kuid tulemused on väga sarnased.

3D Easy juures on kasutusel passiivsed 3D-prillid, mis on kaalult kerged, hinnalt soodsad ega vaja tööks voolu, aga kuvavad silma ette pilti vaid 540 rea kaupa.

Selliste prillide ja tehnoloogiaga varustatakse uued 7000-seeria mudelid. 8000- ja 9000-seeria mudelid saavad komplektis kaasa 3D Max prillid ning tehnoloogia. 3D Max prillid on aktiivprillid, mis võtavad vastu telerist saabuvat signaali ning sulgevad kordamööda ühe ja siis teise silma vaate.

Loomulikult on sellised prillid veidi raskemad kui passiivprillid, sest peavad oma raami mahutama nii vastuvõtja kui ka aku. Samas, kumbki silm näeb telepilti, mis koosneb 1080 reast ehk siis FullHD pilti.

Lisaboonusena suudavad 8000 ja 9000 seeria mudelid muuta igapäevast 2D-telepilti 3D-vaateliseks. Eelmise aasta mudelid seda ei võimaldanud. Alates sügisest lubab Philips mängukonsooli kasutajatel 3D-prillide abil oma pilti täisekraanil.

Enam ei pea vaatama oma edenemist poolitatud ekraanil, vaid kumbki mängija näeb oma mängu pilti tervel ekraanil.

Philips pakub filmilaenutust oma Net TV alt – kanaliteks näiteks Videoload, Film2Home, Videoland, iConcert. Uudse rakendusena saavad Prantsusmaa ja Saksamaa kasutajad enne hommikust töölesõitmist teleriekraanilt uurida TomTom HD Traffic rakenduse abil ummikuid ning teetöid töölesõidu trassil. Kahjuks aga antud teenus Eestis ei toimi.

Samsung asendas internet@tv Smart TV’ga
Samsung on kasutusele võtnud internet@TV asemel uue termini SmartTV ning koos sellega ka Smart HUB termini. Kui SmartTV tähistab üldmõistes «tarka telerit», siis Smart HUB on targa teleri uuenenud menüü osa. Ja lisaks teleritele on sama Smart HUB leidnud koha ka Samsungi uuemates Blu-ray mängijates ning kodukinodes.

Seega veidi vanemate telerite omanikud ei pea endale kohe uut telerit ostma jooksma, vaid võivad osta näiteks uue Smart HUB aplikatsiooni sisaldava BlueRay-mängija.

Suure muutuse on läbi teinud ka 3D-prillid, eriti need, mis lisatakse kaasa suurema numbriga seeriatele – kaal alla 30 grammi ja juhtmevaba laadimine võimaldab korraga laadida kuni nelja prillipaari ning sünkroonimine teleriga toimub nüüd Bluetooth-ühenduse abil. Mudeli SSG-3700CR raam ja sangad on ülikerged ning sobivad ideaalselt ka prillikandjale.

Selle aasta SmartTV’s rõhutab Samsung sotsiaalmeedia kasutamist – Twitter, Facebook, Google Talk. Ning mis veelgi huvitavam – nüüd on võimalik telerit kasutada telefonina – Skype’i kõned nii hääl- kui ka videokõnena. D9000 seerial on sisseehitatud kaamera, D7000 ja D8000 seeria saab väikese välise kaamera, mis ühendatakse teleriga USB-kaabli abil.
Rakendustest on lisandunud Google Maps, avatud veebisirvija ning kõik lisanduvad rakendused on nüüd kättesaadavad Samsung Appsi alt.

Sonyl uus pildiparandus­mootor
Kõige esimeseks uudiseks saab nimetada Bravia pildi- ja heliparandusmootori loovutamist Sony-Ericssoni tarkadele mobiilidele ning uue X-Reality nimelise parandusmootori kasutuselevõttu.
Kõik 2011. aasta mudelid saavad sisse valgussensori, mis automaatselt reguleerib taustvalgustuse intensiivsust toa valgustatuse järgi. Ühelt poolt tagab selline sensor alati optimaal­sema pildi, teiselt poolt aga vähendab energiatarvet näiteks õhtul vähevalgustatud toas telerit vaadates.

3D osas erilisi muutusi ei ole, sest kasutusel on jätkuvalt vaid aktiivprillid. Viimased on küll läbi teinud arengu – on kergemad, stiilsemad ning ei tumenda vaadatavat nii tugevalt kui 2010. aasta prillid. Samuti on nüüd 3D-saatja sisseehitatud nii HX92, HX82, HX7 kui ka NX72 ja EX72 seeria mudelitele.

Internet Video ehk YouTube, DailyMotion ja paljud teised netikanalid on nüüd kättesaadavad pea kogu mudelite valikule – võrguühendusega on ka EX-seeria mudelid, lisaks on EX-seeria WiFi Ready – osta juurde Sony USB WiFI-pulk ning naudi Internet TV’d või koduvõrgus olevaid meediafaile juhtmevabalt. Kui on olemas internetiühendus, siis saab sellist telerit kasutada ka Skype’i kõnede tegemiseks, juurde on vaid vaja mikrofoni ning kaamerat.

Loomulikult on esindatud sotsiaalvõrgustik Facebooki ja säutsumine Twitteri näol ning uudisena mobiilidest tuntud TrackID-nimeline rakendus, mis kuulab telerist kostvat muusikapala ning paarikümne sekundiga on leitud nii selle loo pealkiri, autor kui ka esitaja. Analoogne teenus on ka filmide kohta, kuid siis peab ise sisestama filmi või näitleja nime ning teler püüab andmebaasidest leida täiendavat infot otsitava kohta.

Mudelid alates EX520 suudavad tuvastada, et vaataja lahkus teleri eest ning lülitavad teleri pildi kohe ooterežiimile, jättes heli mängima. Naastes näiteks köögist värskete võileibadega, lülitab teler end tööle tagasi.

Teleriga saab teha aina rohkem
Lihtsast pildikastist sektsioonkapi keskel on saamas tark teler. Kui eelnevatel aastatel on märksõnadeks kõikidel tootjatel olnud FullHD, LED ja 3D, siis sel aastal on kõik juhtivad telerite tootjad rõhunud oma reklaamides ja tootetutvustustes just «TARGA TELERI» omadustele ning interneti abil kättesaadavatele lisavõimalustele.

Teiseks ühiseks tunnuseks on energiamärgise lisandumine, mis annab teada, et telerid kuuluvad ökonoomsesse A-klassi. Näiteks kulutab 55-tollise Samsung D8000 omanik aastas 158 kWh ning 40-tollise Sony EX720 omanik vaid 93 kWh. Numbrid baseeruvad arvutusel, et keskmine vaataja istub ööpäevas teleri ees neli tundi.

Kolmandaks on võimalik
uusi telereid juhtida nii iPhone kui Androidi nutifoniga – vastavad rakendused on juba allalaaditavad nii iTunes’is kui ka Android Marketis.

Ning neljandaks lubavad telerid salvestada üle õhu leviva digiTV kanalite saateid otse mälupulgale või USB-kõvakettale. Ainult et vaatamiseks peab kasutama kindlasti sama telerit, millega salvestati.

Viiendaks on kõik telerid saanud üheks suureks ekraaniks koduvõrgus ning suudavad juba valikuliselt – kes rohkem, kes vähem – oma ekraanil maha mängida koduvõrgus olevatest arvutitest, mobiilidest ning võrguketastelt jagatud meediat. Aga kolme formaati – MP3, JPEG ja AVI – toetavad juba kõik tootjad.

Kokkuvõtvalt võin nentida, et head pilti suudab iga teler maha mängida, kuid sisulised erinevused tulevad välja just SmartTV osas – enne ostmist tasub kindlasti uurida, milliseid tarku rakendusi sinu uus teler suudab sulle kodus pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles