Itaalia konfiskeeris migrantide päästmiseks kasutatud Hispaania laeva (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Open Armsi pardal.
Migrandid Open Armsi pardal. Foto: ANTONIO PARRINELLO/REUTERS/Scanpix

Itaalia võimud andsid Sitsiilias korralduse konfiskeerida Hispaania organisatsioonile Proactiva Open Arms kuuluv laev Open Arms, mis päästis Liibüa rannikust umbes 115 kilomeetri kaugusel 218 migranti.

Organisatsioonile pannakse süüks illegaalsele immigratsioonile ja kriminaalsele tegevusele kaasa aitamist. Laev konfiskeeriti ennetava meetmena Pozzallo sadamas. 

Catania prokurör on süüdistanud organisatsiooni katsetes tuua migrante Itaaliasse. Nende sõnul rikuti seadust ja rahvusvahelisi kokkuleppeid, sest migrante ei antud üle Liibüa ametivõimudele.

Itaalia politsei käis eile hommikul laeval ja nõudis kaptenilt ning VVO missiooni juhilt vajalike dokumentide esitamist. Mõlemad viidi Open Armsi meeskonnaliikme sõnul samal õhtul politseijaoskonda.

Oscar Camps.
Oscar Camps. Foto: LLUIS GENE/AFP/Scanpix

Proactiva Open Armsi asutaja Oscar Camps kinnitas täna, et laeva hoitakse sadamas ning Itaalia võimud on seda selgitanud ennetava meetmena.

Camps ütles Kataloonia Raadiole, et tema jaoks on kriminaalse grupina liigitamine üllatuseks, samuti kritiseeris ta Catania prokuröri poolt tehtud väiteid. Tema sõnul olid Itaalia võimud näidanud laevas dokumente ja nõudnud allkirju, aga allkirjastamisest loobuti, sest dokumendid olid itaalia keeles ning seetõttu nõuti tõlget.

Laev jõudis Itaalia sadamasse laupäeval. Enne seda oli Liibüa rannikust umbes 115 kilomeeri kaugusel kohtutud Liibüa rannavalvele kuuluva alusega. Proactiva Open Armsi liikmed ja laeval viibinud ajakirjanikud süüdistasid Liibüa rannavalvet ähvardamises ja migrantide laevale jõudmise takistamises.

Mitmes Twitteris avaldatud sõnumis ütles Camps, et väidetav illegaalse immigratsiooni toetamine ja kriminaalne tegevus väljendus selles, et ei oldud nõus Liibüa võimudele päästetud naisi ja lapsi üle andma. Proactiva Open Arms on oma tegevust kaitsnud ja öelnud, et inimelude kaitsmine peaks olema prioriteet.

Pressiteates süüdistas Liibüa VVOd ja kõiki migrantide päästmisega tegelejaid Liibüa merepiiri rikkumises. Seda hoolimata faktist, et käesolev operatsioon leidis aset umbes 40 kilomeetrit väljaspool Liibüale kuuluvaid alasid.

Open Armsi laev ja rannavalve alus (esiplaanil).
Open Armsi laev ja rannavalve alus (esiplaanil). Foto: ANTONIO PARRINELLO/REUTERS/Scanpix

218 migranti toodi küll laeva pardale, aga neid polnud võimalik maismaale viia, sest Liibüa võimudelt ei tulnud luba sadamatele lähenemiseks.

Inimõiguslased on süüdistanud Liibüa rannavalvet koostöö tegemises inimsmugeldajatega. Väidetud on koguni, et endised smugeldajad töötavad nüüd rannavalves. Euroopasse jõudnud migrandid väidavad aga, et Liibüa võimud saadavad inimesi kinnipidamiskeskustesse ning vanglatesse, kus inimõiguste rikkumised on tavalised.

Viimase kahe aasta jooksul on Liibüa pealinna Tripoli ning Tuneesia vahele jääv rannik muutunud inimsmugeldajate kõige levinumaks tegevuskohaks. Seda ka hoolimata Euroopa patrullide olemasolust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles