Järgmised kolm aastat saavad karjala keelele Venemaal otsustavaks (10)

Oliver Loode
, MTÜ Põlisrahvaste Arengu Keskus juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjala vabariik ja karjala keele leviala.
Karjala vabariik ja karjala keele leviala. Foto: Postimees

Karjala vabariik on ainus Venemaa Föderatsiooni rahvusvabariik, kus nimirahva keelel – karjala keelel – ei ole riigikeele staatust. Võimalik, et see on ka üks põhjus, miks karjala keele valdajate arv on viimaste rahvaloenduste (2002–2010) vahel vähenenud rohkem kui poole võrra.

See teeb karjala keelest pea kõige kiiremini hääbuva soome-ugri keele Venemaal. Hiljuti tuli sotsiaalmeedia vahendusel uudis, et Venemaa presidendi valimistel ei peetud vajalikuks trükkida valimisbülletääne karjala ja vepsa keeles.

Ilmselt saavad järgmised kolm aastat karjala keele staatusele otsustavaks. Vaatamata praeguse seadusandliku kogu vähesele poliitilisele tahtele võiks vähemalt debati taasavamisele kaasa aidata kaks märgilist sündmust – tuleval aastal peetav rahvusvaheline põlisrahvaste keelte aasta ja 100 aastat Karjala «omariiklusest» 2020. aastal.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles