Palestiina president sõimas USA suursaadikut Iisraelis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Abbas.
Mahmoud Abbas. Foto: Drew Angerer/AFP

Palestiina president Mahmoud Abbas sõimas esmaspäeval USA presidendi Donald Trumpi määratud Iisraeli suursaadikut David Friedmani.

"USA saadik Tel Avivis on asunik ja koerapoeg," ütles Abbas kõnes Palestiina liidritele.

Valge Maja mõistis Abbasi väljaütlemised koheselt hukka.

"President Abbasil on aeg valida vihkavate väljaütlemiste ja praktiliste püüdluste vahel parandamaks oma rahva elukvaliteeti ning juhtides neid rahu ja jõukuse poole," märkis Trump abi Jason Greenblatt.

"Hoolimata nendest ülimalt ebakohastest solvangutest minu hea sõbra ja kollegi Friedmani vastu oleme me jätkuvalt pühendunud palestiinlastele ja muutustele, mis tuleb läbi viia rahumeelse kooseksisteerimise nimel," lisas Greenblatt.

"Me jätkame oma rahuplaaniga edasiliikumist, kui asjaolud on selleks kohased," lõpetas Greenblatt.

Palestiina ja USA suhted pingestusid pärast seda, kui president Trumpi administratsioon tunnustas detsembris Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. USA kärpis jaanuaris ühtlasi rohkem kui poole võrra rahalist toetust organisatsioonile ÜRO Palestiina Põgenike Agentuur (UNRWA).

Abbas palus veebruaris kohtumisel India peaministri Narendra Modiga toetust rahvusvahelisele vahendustegevusele, mis asendaks tulevastel Iisraeli ja Palestiina läbirääkimistel USA rolli ainsa vahendajana.

Trump kutsus jaanuaris Davosis Iisraeli peaministri Bejamin Netanyahuga kohtudes palestiinlasi üles pidama juudiriigiga rahuläbirääkimisi ja ähvardas neid vastasel juhul üldse rahastamisest ilma jätta.

"Anname neile (palestiinlastele) miljoneid dollareid. Oleme valmis andma neile seda raha, aga see ei jõua nendeni enne, kui nad läbirääkimiste laua taha istuvad. Võin kinnitada, et Iisrael tahab rahu ja ka palestiinlased peavad rahu poole püüdlema, sest vastasel juhul ei saa me neid kuidagi aidata," sõnas Trump.

Aasta alguses kirjutas Trump ühtlasi Twitteris, et "USA suunab palestiinlastele sadu miljoneid dollareid, aga ei saa vastu ei tänu ega lugupidamist."

"Kui palestiinlased ei taha rahuläbirääkimisi, siis miks me peaksime neile raha saatma?" küsis riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles