Heida pilk Hitleri Hollywoodi (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa unelmatevabrik tegutses aastatel 1933-1945 täie hooga
Saksa unelmatevabrik tegutses aastatel 1933-1945 täie hooga Foto: Kaader filmist

Kumu kultuuriteemaliste filmide programm võtab sel kolmapäeval ette põneva retke Natsi-Saksamaa filmikunsti juurde, mille käigus lükatakse ümber nii mõnedki müüdid.

Režissöör Rüdiger Suchslandi dokumentaalfilm «Hitleri Hollywood» toob vaataja ette maailma, mida on vähe uuritud ja mis pakub siiani palju avastamisrõõmu – natsipropaganda teenistuses olnud Saksa unelmatevabriku ehk filmitööstuse, mis tootis aastatel 1933–1945 aukartust äratava hulga, üle tuhande linateose.

Vastupidiselt levinud arvamusele moodustavad suurema osa neist meelelahutuslikud melodraamad, komöödia-, seiklus- ja muusikafilmid, kus propagandaga on pealtnäha vähe pistmist. Samas pidas Joseph Goebbels just filmikunsti peamiseks vahendiks, kuidas natsionaalsotsialistlikku ideoloogiat tavaliste inimeste seas levitada. Millist mõju avaldasid sellised superfilmid nagu «Münchhausen» või «Minu unelmate naine» tegelikult, püüabki selgitada Rüdiger Suchslandi põhjalik uurimus.

Tegu on sümboolse järjega filmile «Caligarist Hitlerini», milles sama autor käsitleb Siegfried Kracaueri raamatule toetudes Weimari vabariigi aegset saksa filmikunsti.

21. märtsil kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse Mart Sander. Film on saksa keeles ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta.

Seanss kuulub kultuuriteemaliste filmide sarja Kumu Dokumentaal, mida korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles