Huntide rünnakute sagenemist andmed ei kinnita (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundid.
Hundid. Foto: SCANPIX

Selle kohta, et hundid oleks viimasel ajal hakanud rohkem kari- ja koduloomi murdma, puuduvad usaldusväärsed allikad, ütles keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talv.

«Mingit tõendipõhist ehk statistiliselt usaldusväärset trendi hundi poolt kari- ja lemmikloomade murdmiskoormuse muutuste kohta ei saa eristada,» sõnas Talv. Samuti ei ole tõendite nappusel seda võimalik seostada näiteks sigade Aafrika katkuga. 

«Hundile sobilikke looduslikke saakloomi on metsas piisavalt. Hunt murrab seal, kus see on tema jaoks lihtsam,» rääkis Talv ja lisas, et kariloomade murdmine sõltub ennekõike karja kaitsemeetmete rakendamisest. «Ennetavaid kaitsemeetmeid kasutades on võimalik vältida või vähemalt vähendada hundirünnakuid koduloomadele.»

Huntide rünnakud koertele on Talvi sõnul ilmselt enam seotud üksikhuntide ja üksikute karjade käitumisega, mida on keeruline põhjendada. «Näiteks 2013. aastal murti meil teadaolevalt 14 koera ning 2005. aastal murti Lääne-Virumaal väikeses piirkonnas koguni üle 60 koera,» lisas ta. 

Huntide rünnakud

Ajavahemikus 1. oktoober 2017 kuni 15. märts 2018  on keskkonnaametile teadaolevalt ja nende poolt tõendatuna hundid murdnud 224 lammast, 6 veist, 1 kodukitse ja 2 koera.

1. oktoobrist 2016 kuni 15. märtsini 2017 murdsid hundid 246 lammast, 3 veist, 1 kitse ja 1 koera.

Aastatel 2015-2016 samal ajavahemikul murdsid hundid 195 lammast, 9 veist, 4 kitse, 0 koera.

Allikas: keskkonnaamet

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles