Maailma parima ja halvima elukvaliteediga linnad on selgunud (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephansdom katedraal Viinis
Stephansdom katedraal Viinis Foto: Manfred Angermayr/PantherMedia / Scanpix

Austria pealinn Viin valiti maailma parimaks linnaks, kus elada juba üheksandat aastat järjest.

Juba kahekümnendat aastat järjest viib Mercer läbi elukvaliteedi uuringut, kus võrreldakse 231 suuremat ja olulisemat maailma linna, vahendas Telegraph. Elukvaliteedi määramisel vaadeldakse kuritegevuse taset, tervishoidu, haridust, avalikke teenuseid, vabaaja tegevuse võimalusi, kinnisvaraturgu ja isiklikku vabadust.

Esimesed 20 linna on eelmise aastaga võrreldes peaaegu samad, vaid järjekord on veidi muutunud. Ainus uustulnuk on sel aastal Luxembourg, mis tõukas Stockholmi esimese 20 linna nimekirjast välja. Stockholmi väljalangemise põhjuseks on 2017. aasta aprillis toimunud terrorirünnak.

Top 20 kõige parema elukvaliteediga linnad

1. Viin

2. Zürich

3. Auckland

4. München

5. Vancouver

6. Düsseldorf

7. Frankfurt

8. Geneva

9. Kopenhaagen

10. Basel

11. Sydney

12. Amsterdam

13. Berlin

14. Bern

15. Wellington

16. Melbourne

17. Toronto

18. Luxembourg

19. Ottawa

20. Hamburg

Aasia linnadest tuli kõrgeimale kohale (25) Singapur, Aafrika linnadest Port Louis (83), Ladina-Ameerikas Montevideo (77) ja Ameerika Ühendriikides San Fransisco (30).

Eesti pealinn Tallinn aga paraku esimeste sekka ei jõudnud. Tallinn jagab Küprose linna Limassoliga 87-88 kohta. Balti riikide linnades tegi Tallinnast parema tulemuse 81. kohale tulnud Vilnius, kuid 90. kohale tulnud Riia on uuringu kohaselt endiselt Tallinnast kehvem paik elamiseks. 

Kõige halvem on elada aga Iraagi pealinnas Bagdadis, selle järel tuleb Kesk-Aafrika Vabariigis asuv Bangui ja Jeemenis asuv Sana’a.

Top 20 kõige halvema elukvaliteediga linnad

1. Bagdad

2. Bangui

3. Sana'a

4. Port au Prince

5. Khartoum

6. N'Djamena

7. Damaskus

8. Brazzaville

9. Kinshasa

10. Conakry

11. Nouakchott

12. Bamako

13. Niamey

14. Tripoli

15. Antananarivo

16. Dhaka

17. Ougadougou

18. Dushanbe

19. Abuja

20. Lagos

Uuringus parandasid oma positsiooni aga mitmed Ida-Euroopa linnad, näiteks Sarajevo tulemus tõusis 21,5 protsenti, Bratislava 19,1 protsenti, Belgrad 18,3 protsenti ja Zagreb 15 protsenti.

«Muutvad faktorid siin on avalike teenuste paranemine, ühistranspordi võimalused ja isiklik turvalisus, samuti vabaajategevuste olemasolu,» selgitas Merceri EuroPac piirkonna juht Martine Ferland. Ta lisas, et see kõik on tõstnud sealset elustandardit ning see meelitab ligi ka rahvusvahelisi ettevõtteid.

Lääne-Euroopa linnadest tegid suure tõusu Oslo, mis tõusis kuus kohta kõrgemale ning Lissabon, mille tulemus paranes viie koha võrra.

New Yorgis baseeruv konsultatsioonifirma Mercer ei ole ainus, kes iga-aastast elukvaliteedi uuringut läbi viib. The Economist Intelligence Unit viib läbi sarnast uuringut, kusjuures nende nimekirja järgi on Melbourne linn number üks, selle järel tuleb Viin ja siis Vancouver. PwC hinnangul on aga parimaks linnaks hoopis London, selle järel tulevad Pariis ja New York.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles