FSB nõuab Telegramilt õigust kasutajate sõnumeid lugeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnumirakenduse Telegram logo.
Sõnumirakenduse Telegram logo. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Sõnumirakendus Telegram võib kaotada Venemaal tegevusloa, kuna riigi ülemkohus otsustas, et FSB peab saama ligipääsu krüpteeritud sõnumite lugemisele.

Kohus lükkas tagasi sõnumirakendust haldava firma apellatsiooni ning andis Telegramile 15 päeva kuuletuda meedia järelvalveameti Roskomnadzor nõudele varustada FSB sõnumite dekrüpteerimiseks vajalike võtmetega.

Roskomnadzori ametnike kohaselt peatatakse keeldumise korral Venemaal Telegrami tegutsemisluba.

Telegrami advokaadi sõnul ei kavatse firma alla vanduda. «Firma peab oma kasutajate privaatsuse eest seismist enda kohuseks,» teatas advokaat Ramil Ahmetgaliev, lisades, et iga katse rakendust tõkestada peab saama kohtu heakskiidu.

Kremli kriitikud on kasutanud meeleavaldustest teavitamiseks ja valitsuse korruptsioonijuhtumite paljastamiseks sotsiaalmeediat ja sõnumirakendusi. Seetõttu on Kreml rakendanud üha karmimaid meetmeid nende kanalite kontrollimiseks.

Telegram lubab kasutajatel jagada sõnumeid, foto- ja videomaterjale kuni 5000 inimesega. 2013. aastal töö alustamisest alates on sellest saanud populaarne kanal uudiste ja arvamuste jagamiseks.

FSB nõudis juba 2016. aastal Telegramilt krüpteeritud sõnumite avamiseks kasutatavate võtmete enda valdusesse saamist.

Telegrami advokaatide sõnul rikub krüpteerimisvõtmete jagamine kasutajate privaatsust. FSB esindajate sõnul ei ole sõnumirakenduste kaudu jagatav informatsioon privaatsusnõuetega kaitstud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles