Saaremaa muistise kuumaastikuks muutnud detektorist pääses tingimisi (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labidas kaevamistöödel.
Labidas kaevamistöödel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kohus mõistis esmaspäeval tingimisi karistuse mehele, kes möödunud aastal rikkus kultuurimälestist ja kaevas Nõmpa külas üles ajaloolise Lihulinna, kirjutab homne Saarte Hääl.

21-aastast Elari Näälikut süüdistati selles, et 2017. aasta augustis rikkus ta kahel korral Kärla vallas Nõmpa külas asuvat kultuurimälestist, tuhat aastat tagasi rajatud linnust.

Muinsuskaitseameti arheoloogia vaneminspektor Nele Kangert rääkis möödunud aastal Saarte Häälele, et Saaremaa ajaloo uurimise ja arheoloogia valdkonna seisukohast tähendab noormehe mõtlematu tegu, et suur hulk teavet on jäädavalt kadunud. Nimelt ajas ta osa kaeveid kinni ning rikkus oma tegevusega oluliselt ja taastamatult arheoloogiamälestise kultuurikihti ning hävitas olulist teaduslikku informatsiooni.

Näälik tegi arheoloogiamälestise pinnasesse esimesel korral üle kümne, teisel korral ligi 20 sissekaevet ja eemaldas maapõuest kokku seitse erinevat metallist eset.

«Me ei tea, kust kohast ja milliseid leide on välja võetud. Linnuse kultuurkihi kahjustamine teeb ka edasise uurimise keeruliseks ning tervikpilti linnuse ajaloost on väga keeruline kokku panna,» selgitas Kangert.

Kohus mõistis Elarile karistuseks kolm aastat vangistust. Karistust ei pöörata täitmisele, kui mees nelja-aastase katseaja jooksul uut kuritegu toime ei pane. Katseajal on Elari kriminaalhooldaja järelevalve all. Menetluskuludena tuleb tal tasuda 870 eurot. Kohtuotsus jõustunud ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles