Facebooki andmevarguse vilepuhuja nõustus Senatile tunnistusi andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Cambridge Analytica töötaja Christopher Wylie.
Endine Cambridge Analytica töötaja Christopher Wylie. Foto: HENRY NICHOLLS/REUTERS/SCANPIX

Facebooki kasutajate andmeid USA presidendivalimiste mõjutamiseks kasutanud firma Cambridge Analytica vilepuhuja Christopher Wylie nõustus Senati luurekomitee ees tunnistusi andma.

Christopher Wylie, kes paljastas nädalavahetusel, kuidas Londonis baseeruv firma kasutas Fabebooki kasutajate andmeid 2016. aasta USA presidendivalimiste mõjutamiseks, on nõustunud Senati luurekomiteele tunnistusi andma.

Tegemist on demokraatide töövõiduga pärast seda kui vabariiklastest uurimismeeskond teatas möödunud nädalal, et lõpetasid presidendivalimistesse sekkumise uurimise.

Wylie soovi Senati ees tunnistada kinnitas ka tema advokaat, lisades, et lisaks tunnistusele peaks Wylie ka tulevate nädalate jooksul esitama Senatile andmevargust ja valimiste mõjutamist tõestavad dokumendid.

Kuigi vabariiklased väitsid, et Venemaa valimistesse sekkumise uurimine on nende jaoks tulemusteta lõppenud, andsid partei esindajad mõista, et on valmis Wylie`i ära kuulama.

Senati komitee on kuulanud juba kahte Cambridge Analytica ja Trumpi valimismeeskonnaga seotud isikut – Trumpi kampaania digijuhti Brad Parscalet ja Cambridge Analytica tegevjuhti Alexander Nixi.

USA meedia väidetel varastas Donald Trumpi 2016. aasta kampaaniameeskonna poolt palgatud andmeanalüüsifirma andmeid 50 miljonilt Facebooki kasutaja profiililt, et luua tarkvara valijate valikute prognoosimiseks ja mõjutamiseks.

Cambridge Analytica peatas eile skandaaliga seoses tegevjuhi Alexander Nixi ametivolitused. Ettevõtte avalduse kohaselt kõrvaldatakse Nix ametist, kuni on läbi viidud põhjalik ja sõltumatu uurimine.

Euroopa Parlament on kutsunud Facebooki tegevjuhi Mark Zuckerbergi parlamenti tunnistusi andma ja juhtunu tagamaid selgitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles