Enesetapurünnak tappis Kabulis 31 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatuse ohvri surnukeha transportimine.
Plahvatuse ohvri surnukeha transportimine. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/Scanpix

Afganistani pealinnas Kabulis sai täna enesetapuplahvatuses surma 31 ja viga 65 inimest, ütlesid ametnikud.

Plahvatus kärgatas Kabuli ülikooli vastas oleva haigla ees ajal, mil riigis tähistatakse Pärsia uue aasta saabumist.

Tervishoiuministeeriumi esindaja Wahid Majro sõnul sai surma 31 ja viga 65 inimest. Siseministeeriumi esindaja Nasrat Rahimi ütles varem, et kõik vigastatud olid tsiviilisikud. Suur osa hukkunutest olid teismelised. Siseministeeriumi teatel saabus enesetapuründaja rünnakupaika jalgsi.

Enesetapupommar oli vähem kui 200 meetri kaugusel Katre Sakhi pühamust, kus tähistatakse iga aasta Pärsia uue aasta ehk nowruzi saabumist. Afganistanis on nowruz riigipüha, mida riigis vähemuses olevad šiiidid tähistavad traditsiooniliselt pühakodade külastamisega.

Afganistani naine ja julgeolekutöötaja plahvatuskoha lähistel.
Afganistani naine ja julgeolekutöötaja plahvatuskoha lähistel. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/Scanpix

Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud, kuid see järgneb president Ashraf Ghani esitatud rahupakkumisele Talibanile. Islamiliikumine on osalust rünnakus eitanud.

Tegemist on juba viienda enesetapuplahvatusega Kabulis viimastel kuudel. 2016. aasta oktoobris šiiitide ašuurapüha ajal lasid äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) võitlejad pühamu ees maha 18 inimest.

Afganistani president Ashraf Ghani kutsus veebruari lõpus Kabulis piirkondlikul konverentsil Kabuli Protsess Talibani nõustuma relvarahuga ja liituma poliitilise protsessiga, mis viiks liikumise tunnustamiseni poliitilise parteina. Vastutasuks peaks Taliban tunnustama Afghanistani valitsust ja põhiseadust, sõnas president. Taliban pole ettepanekule vastanud.

Kabulis on nowruzi ajaks julgeolekumeetmeid karmistatud.

Tuletõrjujad puhastamas plahvatuse toimumispaika.
Tuletõrjujad puhastamas plahvatuse toimumispaika. Foto: Rahmat Gul/AP/Scanpix

Hiljuti sõnas USA ja NATO vägede komandör Afganistanis kindral John Nicholson, et julgeoleku tagamine pealinnas on välisvägede prioriteet. «Meie peamiseks jõupingutuseks on hetkel Kabul, pealinna tugevdamine, selle elanike ja rahvusvahelise kogukonna kaitsmine...» ütles ta ajakirjanikele.

Afganistanis on visiidil USA staabiülemate ühendkomitee esimees Joseph Dunford ning eelmisel nädalal külastas riiki Ühendriikide kaitseminister James Mattis.

Taliban teatas veebruaris, et on valmis pidama USA-ga otsekõnelusi üle 16 aasta kestnud sõjale rahumeelse lahenduse leidmiseks, mainimata Afganistani valitsust, mida islamiliikumine peab Washingtoni käepikenduseks. Ühendriigid on kaua nõudnud, et rahuprotsessi eeldus on Talibani valmisolek pidada kõnelusi Kabuliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles