Kasvulava – kasvuhoone väike tubli vend

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvulava variante on mitmeid.
Kasvulava variante on mitmeid. Foto: Internet

Maa Elu uuris uue aiandushooaja eel, milliseid alternatiive leiab kasvuhoonele, kui ei ole ruumi või tahtmist mitut kasvuhoonet aeda ehitada. Üks hea alternatiiv on kasvulava, mille võib paigutada kuhu tahes – isegi linnakorteri rõdule.

Nüüd talvehooaja ja külmade lõppedes on taas aeg alustada aianduse planeerimisega. Aianduskauplustes ja kasvuhoonemüüjate veebiportaalides jääb silma, et tavaliste kõrval müüakse aina sagedamini eri kuju või suurusega kasvuhooneid, samuti mitut tüüpi lavasid, kus saab taimi kasvatada. Ka neile, kellel pole suurt aeda ega ruumi kasvuhoone rajamiseks-paigaldamiseks, leidub häid lahendusi, mis annavad tegutsemisrõõmu.

Kui ruumi pole või on kasvuhoone juba olemas, siis on head ja sobivad alternatiivid kasvulavad ja -kastid. Tänu tänapäevasele arengule on neid juba üsna suur valik. Isegi selliseid, mida saab automaatselt kasta, valgustada ja õhutada. Samuti leiab sobivaid kasvukaste linnaelanikele või maal kortermajades elavatele inimestele, kes tahavad kasvatada köögivilju või ürte, aga puudub maa, mistõttu tuleb seda teha rõdul, terrassil või lausa aknalaual. Kui tavamõõdus kasvuhooneid teavad paljud, siis millal osta või lasta ehitada aeda taimede kasvatamiseks lava?

Kasvulavad nii aeda, terrassile kui rõdule

Harjumaal kasvuhooneid ja aiatarbeid müüva Prime Line OÜ (www.kasvumaja.ee) juht Artjom Shapenkov ütles Maa Elule, et kasvulava eelis on suurus – see sobib hästi taimede kasvatamiseks, kui maad napib. Samuti on see hea täiendus kasvuhoone kõrvale.

Selle sees saab panustada lühema kasvuga taimede kasvatamisele ja ettekasvatust planeerida. „Miks ka mitte rohelist kasvatada – saab juba varakevadel saaki taldriku peale ja sügisel isegi esimeste külmade ajal on ikka taimed alles. Kasvulava sobib omaduste poolest hästi näiteks kurkide kasvatamiseks – sees on soe ja niiske kliima. Teate, aed on nagu sümfooniaorkester, iga pill on oluline. Kasvulava roll aianduses on samuti tähtis. Õnneks on kasvulavade variatsioone mitu, nende seas on ka variante korterirõdule, terrassile, avamaale jne,ˮ loetleb Shapenkov. Ta toob näiteks, et nende seast võib leida ideaalseid lavu ka maasikate kasvatamiseks. Saaki saab varem ja lava kaitseb lindude eest, peale selle on soojades tingimustes kasvatatud mari magusam. „Ühesõnaga, kasvulava on soodne ja universaalne majake taimedele oma kindlate eelistega,ˮ ütleb Shapenkov.

Kasvulava mõõt määrab, mida kasvatada

Artjom Shapenkovi sõnutsi peab harrastaja arvestama, et kasvulava mõõdud piiravad taimede valikut, aga samal ajal annab võimaluse saavutada avamaaga võrreldes parema tulemuse ja välistab teatud ohud, nagu näiteks närilised, linnud ja muud näljased tegelased ning külma ilma. „Tšillipipart saab edukalt kasvulavas kasvatada ja seda tehakse edukalt peaaegu Tallinna kesklinnaski,ˮ kõneleb Shapenkov.

Kuidas kasvulava valida?

Artjom Shapenkov, Prime Line OÜ:

Vajadus ja tulemusele orienteeritus on muidugi inimestel erinev. Kogemustega harrastaja teab reeglina väga täpselt, millises mõõdus ja missuguse kujuga taimekasvulava vajab. Algajale soovitaks alustuseks piirduda väga lihtsa ja soodsa variandiga, et tunnetus kätte saada. Teatud määral vanasõna „Süües kasvab isu“ iseloomustab soovitust. Alustage ise kasvatamisega väiksemalt, küll isu suureneb.

Siinkohal soovime ise kasvatamise trendi edendajana Eestis välja tuua, et õnneks ei pea enam algaja kartma, et tal pole aega tuulutamiseks ega kastmiseks. Poodides on saadaval automaatsed tuulutajad ja kastmissüsteemid, mis ei vaja elektrit. Kasvatage targalt ja olge õnnelikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles