Ligi Laarist: parteipoliitik, kes on andnud tingimusteta õnnistuse kõigele, mida tema partei Keskerakonnaga koos teeb (11)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Jürgen Norkroos/Õhtuleht

Rahanduspoliitiku asemel on parteipoliitik, kes on andnud tingimusteta õnnistuse kõigele, mida tema partei keskerakonnaga koos teeb, kommenteeris Jürgen Ligi (Reformierakond) Mart Laari (IRL) võimalikku jätkamist Eesti Panga nõukogu esimehena.

Jürgen Ligi meenutas Facebookis, et viie aasta eest küsis president tuge Laari määramisele Eesti Panga nõukogu esimeheks ning nii toonane peaminister Ansip kui rahandusminister Ligi toetasid teda kohe. «Ajalooliste teenete eest Eesti ees, alati, pealegi koostöös meiega. Ainult heameel oli mitte jätta ekspeaministrit raskes seisus maha. Lootsime ka, et Laar kannab oma hoiakutes Eesti poliitika järjepidevust, kui riigivalitsemise kultuur langeb ja rahanduses rumalusi tehakse, on temast ütlejat,» kirjutas Ligi. «Nüüd küsitakse talle toetust teiseks ametiajaks ja oleme nõutud,» jätkas ta. 

Ligi märkis, et Eesti Pank on enda kohta ülikriitiline valitsuse majanduspoliitika suhtes ja lisas, et Laar vaikib. «Rahanduspoliitiku asemel on parteipoliitik, kes on andnud tingimusteta õnnistuse kõigele, mida tema partei Keskerakonnaga koos teeb. Mitte keegi ei ole kuulnud talt midagi valitsuse rumala, valel ajal ja üle võimete kulutamise kohta, eelarvereeglite ära lörtsimise kohta, ehkki varem püüdis ta meid üle trumbata lausa nende põhiseadusse kirjutamise nõudega. Talle sobib nüüd ka astmeline tulumaks ja aktsiisiralli. Aga põhjust pahandada jaguks pikemalt.»

Eesti Panga nõukogu esimees peaks Ligi hinnangul olema rahanduspoliitik ja selles arvamusliider. «Veidramaid seiku on, kuidas ta vaikib, kui Keskerakond teeb ammust VEB fondi saagat Reformierakonna mureks, ehkki fondi asutas Laari enda valitsus ja kontrollis ta enda juhitav Eesti Pank,» kirjutas Ligi. «Täna saadeti teema riigikogu saali lausa eriti tähtsa riikliku küsimuse pähe, ühel pulgal eesti keele, teaduse, julgeolekuga, puhtalt päevapoliitilise mänguna. Ja Laar ei ütle, et Eesti ei tohi võtta enda kanda Venemaa võlgu ega edendada nõukogude õigusjärglust.»

«Väga keeruline saab seekord meie häältega olema, aga vaja oleks neid selleks ametiks ühtmoodi opositsioonilt ja koalisioonilt,» lõpetas ta postituse. Rahvusringhäälingu uudisteportaal kirjutas täna, et koalitsioonierakonnad pigem pooldavad Mart Laari jätkamist Eesti Panga nõukogu esimehena, opositsiooniparteid on aga vastu. Mart Laar ise ütles ERRile, et ta kaalub tõsiselt oma jätkamist teisel ametiajal.

Panganõukogu esimehe nimetab riigikogu viieks aastaks ametisse presidendi ettepanekul. Mart Laar on praegu selles ametis kuni 12. juunini.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles