Postimees 1931. aastal: tabati uus kommunistlik «tädi»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MAX JAKOBSON; TALLINN, EESTI, 03SEP09.
Eestis kommunistide ja natsionaalsotsialistide poolt toime pandud inimsusevastaste kuritegude uurimise komisjoni töö raport.
th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES
MAX JAKOBSON; TALLINN, EESTI, 03SEP09. Eestis kommunistide ja natsionaalsotsialistide poolt toime pandud inimsusevastaste kuritegude uurimise komisjoni töö raport. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Viimati paljastati kommunistlik salaorganisatsioon. Tegelaste asja uurimisega on vastavad ametivõimud jõudnud niikaugele, et on võimalik avaldada mõningaid üksikasju salavandeseltsi viimase aja tegevuse ja taktika kohta, mille abil meie riigis püüti sünnitada segadusi ja ässitada korrarikkustele ning vägivallategudele.

Juba mõni päev enne kommunistliku noorsoo põrandaaluse organisaatori Osvald Kivissoni tabamist arreteeris politsei Tallinnas S.-Tartu maanteel selle koha läheduses, kus hiljuti leiti käsigranaate, ühe põrandaaluse naisorganisaatori.

Arreteeritu nimetas ennast Alma Laineks ja esitas sellele vastava Eesti vabariigi isikutunnistuse. Kuna tunnistusel leidusid endise teksti keemiliselt puhastamise jäljed ja uus tekst asemele kirjutatud oli, siis arreteeritu muutis oma seletusi ja ütles enese olevat Alvine Puusepa, 26. a. vana, pärit Võrumaalt.

Esialul see naisorganisaator esines organisatsiooni «tädina». Aga kui tekkis juure veel teisi «tädisid», siis ta võttis tarvitusele hüüdnimed, kõige viimati «Nelli», missuguse nime all esines kuni viimase ajani. Oma pika tegevusaja kestel on ta puutunud kokku kõikide viimasel ajal Tallinnas põranda all tegutsenud kommunistidega. 26.03.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles