Hispaania tahab vahistada Puigdemonti ja veel neli Kataloonia separatisti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Hispaania kohtunik andis reedel välja rahvusvahelised vahistamiskäsud Kataloonia endise presidendi Carles Puigdemonti ja veel nelja piirkonna iseseisvusliikumises osalenud isiku suhtes, kes viibivad Belgias, teatas ülemkohus.

Detsembris teatas sama kohtunik Pablo Llarena viisiku suhtes väljastatud vahistamiskäskude tühistamisesest, öeldes, et määrused raskendaksid üldise juurdluse läbiviimist Kataloonia liidrite suhtes.

Kataloonia parlament kuulutas piirkonna oktoobri lõpus iseseisvaks, mille järel võttis Madrid selle viivitamatult oma otsevalitsemise alla ja tagandas sealse valitsuse. Puigdemont ja tema neli kaaslast põgenesid välismaale.

Varem reedel esitas Hispaania ülemkohus 13 Kataloonia iseseisvusmeelsele poliitikule, teiste seas Puigdemontile, süüdistuse mässus seoses nende katsega kuulutada piirkond Hispaaniast sõltumatuks.

Süüdistatute seas on Kataloonia asepresident Oriol Junqueras, endine Kataloonia parlamendi spiiker Carme Forcadell, iseseisvusmeelsed aktivistid Jordi Sànchez ja Jordi Cuixart ja erakonna ERC liider Marta Rovira, kes reedel teatas Hispaaniast põgenemisest.

Kohtusse ilmuma pidanud Rovira ütles kirjas, et valis «eksiilitee». Varem on Hispaaniast põgenenud kuus Kataloonia poliitikut, seal hulgas Puigdemont, kes elab Brüsselis.

Hiljem reedel teatas Hispaania ülemkohus viie separatisti vahi all võtmisest. Vahistatute seas on Kataloonia iseseisvuslaste presidendikandidaat Jordi Turull, Forcadell ja kolm piirkonna endist ministrit. Kohtu teatel jäetakse viisik vahi alla riski tõttu, et nad võivad põgeneda välismaale.

Hispaania meedia teatel esitati rahvusvaheline vahistamismäärus ka Rovira suhtes, kes reedel kohtusse ei ilmunud ja viibib praegu Šveitsis.

Kataloonia parlamendil ei õnnestunud neljapäeval valida piirkonnale uut presidenti. Kandidaadiks esitatud Jordi Turull ei saanud vajalikku absoluutset enamust.

Parlamendil on kavas laupäeval teine hääletus, kus võiduks on vaja lihthäälteenamust, Turull astus aga reedel kohtu ette ja talle esitati koos teiste poliitikutega mässusüüdistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles