Vene trollivabrik kasutas USA valimiste mõjutamiseks ka Tumblrit (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tumblri peakorteris veebruari lõpus korraldatud üritus.
Tumblri peakorteris veebruari lõpus korraldatud üritus. Foto: SIPA/Scanpix

tumblr

Tumblr teatas reedel, et Venemaa internetirühmitus kasutas blogimisplatvormi 2016. aasta USA presidendivalimiste kampaania ajal valeinformatsiooni levitamiseks, ja avaldas 84 sellega seotud kontot.

Tumblr teatas avalduses, et avastas kontode "kasutamise osana desinformatsioonikampaaniast 2016. aasta USA valimiste eel". Firma teavitas enda sõnul õiguskaitseametkondi, peatas pahatahtlike kontode tegevuse ning kustutas postitused USA justiitsministeeriumiga "kulisside taga" koostöö tegemise käigus.

Tumblr, mis läks 2013. aastal Yahoo omandusse läinud ning nüüdseks osa Verizoni struktuuriüksusest Oath, teatas, et paljastas oma platvormi pahatahtliku kasutamise eelmisel aastal, aidates uurimist, mis viis veebruaris 13 Venemaa interneti uuringute agentuuriga (Internet Research Agency) seotud isikule süüdistuse esitamiseni Ühendriikides. Agentuuri peetakse Kremli-meelseks trollivabrikuks.

Teadaandega lisandub Tumlbr internetiplatvormide nimekirja, mida kasutati 2016. aastal USA luureteenistuste hinnangul presidendivalimiste tulemuste kallutamiseks vabariiklase Donald Trumpi kasuks.

Tumblr teatas, et firmal on nüüd võimalik juhtunu avaldada, ja avalikustas meetmed platvormi kaitsmiseks desinformatsioonikampaaniate eest.

Blogimisplatvorm teatas, et hakkab meilitsi teavitama "igaüht, kes laikis, blogis üle, vastas või jälgis IRA-ga seotud kontot koos kasutajanimede nimekirjaga, kellega see läbi käis".

Tumblr tõi välja ka 84 trollivabrikuga seostatavast kasutajanimest koosneva nimekirja, et kasutajad saaksid näha, kas nad on nende kontodega läbi käinud.

"Me oleme pühendunud läbipaistvusele ja me tahame, et te teaksite kõike, mida meie teame," teatas platvorm. "Oleme otsustanud jätta alles kõik üleblogitud ahelad, mis võivad teie Tumblrs-is olla - te saate valida, kas jätate nad alles või kustutate nad. Need ahelad sisaldavad tegelike Tumblr kasutajate poolt loodud postitusi, kus sageli seatakse kahtluse alla või kummutatakse IRA-ga seotud algsete postituste ässitavaid väiteid." 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles