Trump tühistas transseksuaalide täieliku teenistuskeelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump tervitamas sõdurit.
Donald Trump tervitamas sõdurit. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/Scanpix

USA president Donald Trump leevendas eile transseksuaalide sõjaväes teenimisele kehtestatud täielikku keeldu, lubades transseksuaalidel piiratud tingimustel relvajõududes teenida ja andes lõpliku sõnaõiguse selles küsimuses kaitse- ja sisejulgeolekuministrile.

«Tühistan käesolevaga oma memorandumi 2017. aasta 25. augustist «Transseksuaalsete isikute sõjaväeteenistus» ja kõik teised direktiivid, mille ma võisin seoses transseksuaalsete isikute sõjaväeteenistusega jõustada,» seisab Trumpi uues memorandumis.

Dokumendis seisab, et kaitseminister, sisejulgeolekuminister ning USA rannavalve võivad kasutada oma volitusi sobivate poliitikate elluviimiseks seoses transseksuaalsete isikute sõjaväeteenistusega.

Sõjaväkke ei lasta transseksuaalseid isikuid, kellel on diagnoositud soodüsfooria ehk sooidentiteedi häire, kes vajavad või on läbi teinud soovahetuse, seisab memorandumis. Need, kellel soodüsfooriat diagnoositud ei ole, võivad teenida nagu kõik teised sõdurid oma bioloogilise soo põhiselt, lisatakse selles.

Donald Trump kohtumas USA merejalaväelastega.
Donald Trump kohtumas USA merejalaväelastega. Foto: Sandy Huffaker/AFP/Scanpix

Valge Maja teatas selgituseks, et ravi vajada võivate sõdurite relvajõududes hoidmine kujutab sõjaväe tõhususele ja letaalsusele arvestatavat riski.

«Uus poliitika võimaldab sõjaväel rakendada hästi töötavaid vaimse ja füüsilise tervise standardeid - sealhulgas neid, mis käsitlevad ravimite tarvitamist - võrdselt kõigile isikutele, kes tahavad liituda ja võidelda parimas sõjaväes, mida maailm on kunagi näinud,» ütles Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

Trump teatas augustis memos, et kavatseb tagasi pöörata 2016. aastast pärineva poliitika, mis lubas transseksuaalsetel sõduritel teenida USA sõjaväes avalikult. Tollal ütles ta, et taastab olukorra, milles sõdureid saab vallandada transseksuaaliks olemise eest.

Selle memo jõustumise vastu esitati mitu hagi ja kolm föderaalkohut on langetanud otsuse selle jõustamise vastu. Pentagon on lubanud juba relvajõududes teenivatel transseksuaalidel teenistust jätkata ning alustas 1. jaanuarist taas transseksuaalide arvele võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles