Skripal palus Putinilt armu (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: TASS/Scanpix

Mürgitatud endine topeltagent Sergei Skripal kirjutas president Vladimir Putinile ning palus armu ja võimalust oma kodumaad külastada, ütles Skripali sõber.

2010. aastal spioonivahetuse käigus Suurbritanniasse jõudnud spioon olla väidetavalt topeltagendina tegutsemist kahetsenud ning avaldas soovi oma perekonda külastada, ütles BBC-le Vladimir Timoškov.

Skripal ja tema tütar Julia on endiselt kriitilises seisundis haiglas. Nad mürgitati 4. märtsil Salisbury linnas Novitšoki nimelise närvimürgiga.

Mõrvakatse tekitas Venemaa ja Suurbritannia vahel diplomaatilise kriisi. Euroopa Liidu liidrid lubasid eile pretsedenditut diplomaatilist vastust. Euroopa Liit on otsustanud oma suursaadiku Venemaal tagasi kutsuda, et temaga konsulteerida. Venemaa on seotust eitanud.

Praeguseks 66-aastane Skripal töötas aastaid ka MI6 ehk Briti välisluure heaks. Selle aja jooksul avaldas ta mitmekümne Euroopas töötava Venemaa agendi nimed. Talle määrati 2006. aastal karistuseks 13 aasta pikkune vangistus, aga neli aastat hiljem vabastati ta spioonivahetuse käigus.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Scanpix

Sõber Timoškovi sõnul ei näinud Skripal end vaenlasena, sest ta oli vandunud truudust Nõukogude Liidule. «Paljud inimesed ignoreerisid teda. Tema klassikaaslased tundsid, et ta oli emamaa reetnud,» sõnas Timoškov.

«Ta helistas mulle 2012. aastal. Me rääkisime umbes pool tundi. Ta helistas Londonist. Ta eitas reetur olemist, ütles mulle, et kirjutas Vladimir Putinile armu saamiseks ning saamaks luba Venemaa külastamiseks. Tema ema, vend ja teised sugulased olid seal,» ütles Timoškov.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles