Mercedes selgitab: Vetteli võidu põhjustas viga arvutitarkvaras

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Vetteli liidriks kerkimine üllatas Mercedese meeskonda.
Sebastian Vetteli liidriks kerkimine üllatas Mercedese meeskonda. Foto: WILLIAM WEST/AFP/Scanpix

Austraalia GP lõpptulemus võttis Mercedese meeskonna kukalt kratsima: neile tundus, et Lewis Hamiltoni eduseis Sebastian Vetteli ees on piisav, kuid virtuaalse turvaauto režiimi ajal boksis käinud sakslane kerkis sealt väljudes liidrikohale. «Kas ma tegin midagi valesti?» päris Hamilton hämmeldunult raadiosides. Ei, eksis tiim.

«Arvasime, et meil on piisav edu Sebastiani alistamiseks, aga siis nägime telepilti ja saime aru, et see ei ole piisav,» selgitas Mercedese tiimiboss Toto Wolff, et arvutiprogramm, kuhu oli võimalik turvaauto poolt kaardipaki segamine sisse arvestatud, prognoosis Hamiltonile liidrikohta. «Mulle tundub, et meie süsteemis pidi kusagil ilmnema tarkvaraprobleem.»

Hamilton oli juhtunust löödud. «Ma ei mõista, mis juhtus. Ma tegin kõike, mida ma uskusin, et on vaja teha. Turvaauto tuli boksist välja ja ma sõitsin sirgel ning siis öeldi mulle viimasel hetkel, et Ferrari tuleb ka boksist. Ma ei teadnud, et ta seal on,» selgitas tiitlikaitsja.

Britt üritas pärast turvaautoperioodi lõppu Vettelit survestada, kuid ebaõnnestunult. Et Albert Parki ringrajal on möödasõite sooritada keeruline, otsustas Mercedes pigem esisõitja masina mootorit säästa ja Hamilton kaotas lõpuks rivaalile viie sekundiga. «Riskisin kõigega, aga lõpuks pidin tegema mõistliku otsuse. Tiitlijaht on pikk ja ühe võistlusega seda ei võideta,» sõnas Hamilton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles