Galerii: relvavastased protestid vallutasid Washingtoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs kogunesid tänavatele sajad tuhanded inimesed, et nõuda karmimaid relvaseadusi.

March For Our Lives (Marsime oma elude eest) liikumine algatati pärast seda, kui eelmisel kuul tapeti Florida osariigi Parklandi linna koolis 17 inimest. Parklandi tulistamise üle elanud Emma Gonzalez esines Washingtonis toimunud üritusel ka võimsa kõnega. Ta luges ette kõigi hukkunute nimed ning seejärel seisis laval vaikuses selle aja, mis kulus tulistajal 17 inimese tapmiseks.

Suurima Washingtoni protesti kõrval leidsid USAs ja teistes riikides aset 800 väiksemat meeleavaldust. Väljaspool Ühendriike koguneti tänavatele näiteks ka Edinburghis, Londonis, Genfis, Sydneys ja Tokyos.

Kui üritused USA idarannikul hakkasid lõpule jõudma, jätkati meeleavaldustega läänerannikul. Suurim sealne protestimarss leidis aset Los Angeleses.

Washingtonis kogunesid tohutud rahvamassid Pennsylvania avenüüle ja kandsid plakateid, millel seisis muu hulgas «Kaitske lapsi, mitte relvi» ja «Kas mina olen järgmine?»

USA Kapitooliumi ette püstitatud laval astusid üles populaarsed lauljad Ariana Grande ja Miley Cyrus. Muusikaliste etteastete vahel pidasid kõnesid erinevad noored. Mõned kõnelejatest olid väga noored, näiteks rääkis 11-aastane Naomi Wadler, kuidas noorte mustanahalistega aset leidvad lood ei jõua sugugi mitte iga üleriigilise ajalehe kaanele.

Protestiliikumine sai alguse pärast Parklandi Marjory Stoneman Douglase keskkoolis toimunud tulistamist. Tegu oli alates 2012. aastast USA kõige ohvriterohkeima koolitulistamisega.

Parklandi õpilaste poolt alustatud liikumine leidis laialdast toetust ning sellega ühinesid ka teistest koolitulistamistest eluga pääsenud, tulistamistes surma saanute lähedased ja paljud, keda liikumise eesmärk kõnetab.

Soovitakse veenda USA poliitikuid, et nad võtaks ette konkreetseid samme relvavägivalla vähendamise nimel. Näiteks soovitakse sõjaliseks otstarbeks mõeldud ründerelvade müügilt kõrvaldamist.

Kuigi protestimarssidel osales väga palju inimesi, on relvad siiski teemaks, mis USA ühiskonda lõhestab. Relvade omamiseks annab loa riigi põhiseadus ja mõjuvõimas Rahvuslik Tulirelvade Assotsiatsioon (NRA) teeb kõva tööd selle nimel, et USA rahval oleks ligipääs relvadele.

Valge Maja on nimetanud kindlad sammud, millega loodetakse relvavägivalda kontrollida. Need hõlmavad teatud tüüpi relvade modifitseerimise keelustamist, samuti tahetakse anda õpilastele, õpetajatele ja korravalvuritele parem väljaõpe tegutsemaks olukordades, kus on seotud tulirelvad. Plaanis on ka taustakontrollide täiustamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles