Puigdemont peeti Saksamaal kinni (42)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont astub esmaspäeval Saksa kohtu ette pärast seda, kui ta pühapäeval Taanist Saksamaale saabudes kinni võeti, teatasid kohtuametnikud.

«Kohtusse ilmumise ainus eesmärk on tõestada kinnipeetud inimese isik. Schleswig-Holsteini regionaalkohus Schleswigis otsustab seejärel, kas härra Puidgemont võetakse vahi alla», pidades silmas tema väljaandmist Hispaaniale, ütles kohus.

Puigdemonti esindaja sõnul oli Kataloonia endine liider kinni peetud pärast Taani ja Saksamaa piiri ületamist. Esindaja Jaume Alonso-Cuevillase sõnul on poliitikut hästi koheldud ja ta on toimetatud politseijaoskonda.

Schleswig-Holsteini liidumaa maanteepolitsei pidas Puigdemonti kinni kell 11.19, ütles Saksa politsei kõneisik AFP-le, lisades, et seda tehti Hispaania antud üle-euroopalise vahistamisorderi alusel.

Puigdemonti partei kõneisik Anna Grabalosa kinnitas samuti tema kinnipidamist. «See juhtus, kui ta ületas Taani-Saksa piiri. Teda koheldakse hästi ja kõik tema advokaadid on seal (politseijaoskonnas). See on kõik, mida ma saan öelda,» sõnas ta.

Puigdemont suutis Soomes vahistamist vältida, kuigi tema kohta oli välja antud Euroopa vahistamisorder. Hispaania soovib Puigdemonti vahistamist, sest süüdistab meest mässus ning mässule õhutamises. Hispaanias võib Puigdemonti oodata kuni 30 aasta pikkune vanglakaristust. 

Puigdemont elab alates oktoobrist Belgias pagenduses. Neljapäevast alates viibis ta Soomes, et kohtuda sealsete parlamendisaadikutega ja anda ülikoolis loeng. 

Pinged Kataloonias on endiselt väga kõrged ja separatistlikud erakonnad on loobunud plaanidest nimetada ametisse uus president. Põhjuse selleks andis senise kandidaadi vahistamine reedel. 

Jordi Turull peeti reedel koos nelja inimesega kinni, see kutsus omakorda esile protestiaktsioonid Barcelonas. 

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles