«November» lihtsalt ongi parim film

Tiit Tuumalu
, filmiekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"November"
"November" Foto: Kaader filmist

Veebruaris võitis Mart Taniel Ameerika filmioperaatorite ühingu mõjuka auhinna. Teisiti öeldes sai «Novembri» eest mitteinglisekeelse maailma parima kaameramehe tiitli.

Eestis pälvis see teenimatult vähe tähelepanu. Los Angeleses toimunud uhkel auhinnatseremoonial polnud kohal isegi ETV USA korrespondenti, kuigi tegu on ühe viimaste aastate kõige olulisema eesti kultuuri rahvusvahelise aurahaga. Aga olgu operaatoritöö kuitahes väljapaistev, ei sünni ükski film, ükski mõjus visuaalne maailm siiski operaatori soolojooksu tulemusena. Film on meeskonnatöö.

«Novembri» muinasjutuliselt maagilised pildid on ka Rainer Sarneti, Jaagup Roometi, Matis Mäesalu, Jaanus Vahtra – kogu loomingulise võttegrupi – pildid. Isegi Johannes Pääsukest ei maksaks siinkohal unustada. Maailm, mis nende vahendusel avaneb, ei ole ehk kuigi sügav, aga väga efektne. Ja välismaalaste silmadele ka piisavalt eriskummaline, suisa imetabaselt, nagu kirjutas Rolling Stone pärast seda, kui «November» oli USAs kinoekraanidele jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles