Ahto Lobjakas: playboy-poliitikute lõppvaatus (3)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy 2015. aastal Moskva lähedal kohtumas.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy 2015. aastal Moskva lähedal kohtumas. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Sarkozy ja Facebooki skandaal on sama mündi kaks külge, mõlema juhtumi keskmes on võim, raha ja valijad, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas.

Nicolas Sarkozy ja Facebooki ümber vallandunud skandaalid võivad esmapilgul näida pärinevat erinevatest universumidest. Sarkozy sai 2007. aastal uurijate vältel toonaselt Liibüa isevalitsejalt Muammar Ghaddafilt 50 miljonit eurot kampaaniakulude katteks.

Vähem kui 10 aastat hiljem muudeti Facebook’i kaudu palju väiksemate summade eest digitaalselt meelt USA ja võimalik, et Suurbritannia valijatel, tulemuseks vastavalt Donald Trump ja Brexit. Erinevus näib põhimõttelisena, kuid pole seda.

Mõlemad juhtumid mahuvad kolmnurka, mille moodustavad võim, raha ja valijad. Kombinatsioonide arv kolmnurgas on lõputu, kuid probleemide lahendused taanduvad samadele põhiprintsiipidele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles