Sümfooniaorkestrite liidu aastapreemia pälvisid dirigent Rasmus Puur ja õpetaja Tekla Tappo

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Rasmus Puur.
Dirigent Rasmus Puur. Foto: VHK orkester

24. märtsil anti XXVII laulupeo «Minu arm» sümfooniaorkestrite repertuaari esitlusel Viljandis üle Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu aastapreemiad, mille pälvisid dirigent ja helilooja Rasmus Puur ning õpetaja Tekla Tappo. Aastapreemiaga tunnustatakse Rasmus Puuri viljakat loome- ja kontserttegevust 2017. aastal. Teist korda välja antava pedagoogipreemiaga tunnustatakse Tekla Tappot pühendunud pedagoogitöö eest Harjumaa Keelpilliorkestri ettevalmistusorkestri juures ja Rapla Muusikakoolis.

Rasmus Puur on Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikakooli keelpilliorkestri dirigent. «Orkester on teinud Rasmus Puuri juhtimise all läbi suure arengu ning tavalisest kooliorkestrist on välja kasvanud huvitava repertuaariga omanäoline noorteorkester, kes esitab eranditult eesti muusikat. Rasmus Puur äratab noortes eneseusku, julgustab õpilasi leidma eneses üles selle miski, mis paneb orkestri ühesuguse tunnetusega hingama ja mängima,» iseloomustas VHK direktor Kersti Nigesen.

Rasmus Puuri noorteorkestritele kirjutatud uudisloomingust tuli 2017. aastal esiettekandele «Tärkamine» XII noorte laulupeol «Mina jään» ja «Selget südant» Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu VIII noorteorkestrite festivalil Tartus. Rasmus Puur oli ka eelmisel suvel toimunud noorte laulupeo ideekavandi üks autoritest ja laulupeo ühendkoori ja sümfooniaorkestri dirigent. Noorte laulupidu ette valmistades osales Rasmus Puur üle Eesti nii kooride kui orkestrite eelproovides, seega on tal olemas väga põhjalik ülevaade meie noorteorkestrite ja -kooride tasemest ja oskustest. Mis omakorda annab talle eelise kirjutada noortele sellist muusikat, mis neid kõnetab.

Tekla Tappo on olnud Harjumaa Keelpilliorkestri noorema koosseisu dirigent alates selle loomisest 2006. aastal ning oma pühendunud tegevusega hoolitsenud mängijate juurdekasvu eest. «Tekla proovid ei ole lihtsalt lugude harjutamine. Temale ainuomase lahkuse ja rõõmuga õpetab Tekla lastele orkestris mängimise ja käitumise algtõdesid. Jõudes orkestri põhikoosseisu on kõik mängijad juba koolitatud orkestrandid,» iseloomustas tööd lastega Harjumaa Keelpilliorkestri juhatuse esimees Juta Ross. Lisaks töötab Tekla Tappo viiuliõpetajana Rapla Muusikakoolis.

Viiendat korda väljaantava preemia nominentide hulgas olid veel Võru Muusikakooli orkestri dirigent Jaan Randvere ning Noorteorkester Reaalmažoor ja Rapla Muusikakooli sümfoniettorkester. Varasemad aastapreemia laureaadid on 2014. aastal Tonio Tamra, 2015. aastal Jüri-Ruut Kangur ja Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkester (dirigent Martin Sildos), 2016. aastal Kaido Otsing ning 2017. aastal dirigent Riivo Jõgi ja pedagoog Katrin Talmar.

Eesti Sümfooniaorkestrite Liit esindab 29 tegutsevat noorte sümfoonia- ja keelpilliorkestrit. Liidu peamisteks eesmärkideks on noorteorkestrite festivalide ja kontsertide korraldamine ning nende tegevusele kaasaaitamine, samuti orkestripillide õppe propageerimine ja sümfooniaorkestrite esinemise korraldamine laulupeol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles