Egiptuses algavatel presidendivalimistel al-Sisile konkurente pole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdel Fattah al-Sisi plakat Kairos. Täna algavatel Egiptuse presidendivalimistel saab hääletada kolme päeva kestel.
Abdel Fattah al-Sisi plakat Kairos. Täna algavatel Egiptuse presidendivalimistel saab hääletada kolme päeva kestel. Foto: AMMAR AWAD / REUTERS / SCANPIX

Egiptuses algavad täna presidendivalimised, kus ennustatakse võitu teised tuntud kandidaadid valimistelt tõrjunud president Abdel Fattah al-Sisile.

Umbes 60 miljonit valimisõiguslikku egiptlast saavad minna valima alates esmaspäeva hommikust ning valimised kestavad kolm päeva, ametlikke tulemusi on oodata 2. aprillil.

Vastamisi läheb kaks kandidaati – president al-Sisi ning vähetuntud Moussa Mostafa Moussa. Viimane esitas oma valimiste osalemise dokumendid viimasel minutil ning sellega vältis valitsus al-Sisi üksinda kandideerimist.

Moussa juhtis al-Sisi tagasivalimiskampaaniat hetkeni, mil ta esitas valimiskomisjonile oma kandideerimisdokumendid. Moussa endise ametikoha ning dokumentide esitamise ajastuse tõttu süüdistatakse teda al-Sisi käpiknukuks olemises.

Valitsus ei lasknud kellelgi teisel kandideerida.

Al-Sisi rõhutas eelmisel nädalal teleusutluses, et tõsiste vastaskandidaatide puudumine polnud tema kätetöö. «Tahtsin, et meil oleks üks, kaks, kolm või kümme kõige paremat inimest ja te saaksite valida, keda tahate,» lausus ta.

Al-Sisi võitu peetakse kindlaks, kuid suurem küsimärk on valimisosalus.

2014. aastal, kui al-Sisi läks vastamisi tuntud vasakpoolse poliitiku Hamdeen Sabbahiga ja võitis 96,9 protsenti häältest. Tollal käis kahe päevaga valimas 37 protsenti valijatest, mistõttu lisasid võimud valimistele kolmanda päeva ja osalus tõusis 47,5 protsendile.

Analüütik Mostafa Kamel al-Sayedi sõnul oleks üllatus, kui sel korral kerkiks osalus 37 protsendini.

Valimisosalust võib vähendada ka riigi sisejulgeoleku olukord. Äärmusrühmituse ISIS Egiptuse haru ähvardas rünnata valimistega seotud rajatisi.

Laupäeval üritati pommirünnakuga tappa Alexandria kubernerkonna julgeolekujuhti. Plahvatuses sai surma kaks politseinikku, kuid julgeolekujuht viga ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles