Moskva: Vene esindajate väljasaatmine on «truualamlikkus» Londoni ees (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium nimetas kavandatavat Vene diplomaatide väljasaatmist Euroopa Liidu riikidest truualamlikkuseks ja süüdistas Londonit eurooplastele halbade Vene-suhete kaelamäärimises.

«Praegu algab «suveräänsuste paraad» – ELi riikide truualamlikud poliitilise toetuse avaldused Londonile,» kirjutas Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova Facebookis.

«Brexitit ei ole keegi tühistanud ja abielulahutus käib täie hooga. St EList lahkuv riik kasutab ära solidaarsuse mõjurit ja jätab liitu jääjatele halvenevad suhted Venemaaga,» rõhutas ta.

Zahharova märkis, et «kõik, mis praegu toimub avaliku diplomaatia formaadis (tagasikutsumised, väljasaatmised jne), selgitatakse Euroopa pealinnades solidaarsuses Londoniga, nagu seda nõuab ELi ühtne välispoliitika».

«Kui London lahkub EList, ei seo teda miski ühtse välispoliitilise suunaga. Tahab, alustab lähenemismängu, tahab, hoopis eemaldumismängu. Aga vaat allesjäänud ELi riigid jäävadki seotuks Vene-vastase solidaarsusega, mille Suurbritannia kunagi kaela määris,» lisas Zahharova.

Endine Vene sõjaväeluure (GRU) ohvitser Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati närvimürgiga 4. märtsil Suurbritannias Salisburys. Mõlemad on jätkuvalt kriitilises seisundis haiglas.

Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele mürgitamisega ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias. Londoni sõnul oli Venemaal rünnaku sooritamiseks võime, motiiv ja tahe.

Suurbritannia saatis rünnaku järel riigist välja 23 Vene diplomaati ja nende pereliiget – ühtekokku umbes 80 inimest – ja katkestas Moskvaga kõrgetasemelised kontaktid. Moskva on teatanud, et vastab nn peegelmeetmega ja saadab riigist välja 23 Briti diplomaati ning peatab lisaks Briti Nõukogu tegevuse riigis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles