Väljasaadetav Vene sõjaväeatašee oli väidetavalt GRU töötaja (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agressiivse värbajana tuntud Venemaa kaitseatašee Oleg Afanasjev (rohelises)vestleb Suurbritannia Tallinna saatkonna töötajaga.
Agressiivse värbajana tuntud Venemaa kaitseatašee Oleg Afanasjev (rohelises)vestleb Suurbritannia Tallinna saatkonna töötajaga. Foto: Vene saatkond Eestis

Eestist toetusavaldusena Ühendkuningriigile väljasaadetav Venemaa sõjaväeatašee oli BNSile teadaolevalt Vene sõjaväeluure (GRU) töötaja.    

Välisminister Sven Mikser ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et vastusammuna Ühendkuningriigis Salisburys aset leidnud keemiarünnakule saadab Eesti välja Venemaa sõjaväeatašee, kelle tegevus ei olnud kooskõlas diplomaatiliste suhete Viini konventsioonis kokku lepitud diplomaatilise tegevusega.  

BNSi andmetele oli tegemist väljaõpetatud operatiivtöötajaga, kelle ülesandeks oli Eestis inimeste värbamine salajasele koostööle Vene eriteenistusega ning seda olevat polkovniku (koloneli) auastmes Oleg Afanasjev ka aktiivselt teinud.

Ühendkuningriik saatis eelmisel nädalal vastuseks Salisbury rünnakule riigist välja 23 Vene diplomaati, vihjates, et need olid peamiselt seotud luuretegevusega.  

Välisminister Sven Mikser ei soovinud spekuleerida, kas Eestis on lisaks Afanasjevile teisigi diplomaadistaatuse kattevarjus tegutsevaid Venemaa luurajaid.

«Mis puudutab seda, kui palju on neid inimesi, kes võivad diplomaatilise katte all tegelda luuramise või muude tegevustega, mis ei ole kooskõlas Viini konventsiooniga, siis ei ole siin kindlasti mõistlik spekuleerida,» rääkis Mikser. «Eesti pädevad ametkonnad teevad seda tööd jooksvalt, kui te lähete ajas pisut tagasi ja ka läbi uudisvoo, siis näete, et tegemist ei ole esmakordse juhtumiga,» lisa ta.

«Kahtlemata tunnustan siin meie vastuluurega tegelevaid ametkondi, kes teevad oma tööd hästi ja professionaalselt. Ja loomulikult meie, poliitikute, poolt vastuvõõetud otsused tuginevad selle töö tulemustele,» ütles Mikser.

Eesti andis Afanasjevile lahkumiseks seitse päeva. Afanasjev on Tallinnas alates 2015. aastast ning tema kolmeaastane lähetus oleks sügisel pidanud lõppema.  

USA ja mitmed Euroopa riigid teatasid esmaspäeval kümnete Vene diplomaatide väljasaatmisest koordineeritud vastusena Moskvale, keda nad süüdistavad seotuses endise Vene topeltagendi Sergei Skripali mürgitamisega Ühendkuningriigi pinnal. Nii saatis USA välja 60 diplomaati, keda süüdistab spioneerimises, Kanada neli, Ukraina 13 diplomaati. Diplomaatide väljasaatmisest on teatanud ka 14 Euroopa Liidu riiki.

Informeeritud allikate sõnul ei saa siiski Eestist ainult ühe luuramises süüdistatava Vene diplomaadi väljasaatmist alahinnata, kuna ka Tallinnas asuva Venemaa saatkonna personal on märksa väiksem kui suurtes riikides. Nii võib Eestist väljasaadetava ühe luuraja mõju ollla sama mis 10-20 luuraja väljasaatmine mõnest Lääne suurriigist.

Euroopa Liidu juhid ühinesid neljapäeval üksmeelselt Suurbritannia hinnanguga, et Salisbury keemiarünnaku taga on väga suure tõenäosusega Venemaa. Ametikaaslased lubasid Ühendkuningriigi valitsusjuhile Theresa Mayle uurimises igakülgset tuge, et selgitada välja rünnaku üksikasjad ning kooskõlastada edasine tegevus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles